To av republikanernes fremste senatorer, Chuck Grassley og Lindsey Graham, ber i et brev til justisdepartementet om at den britiske eks-agenten Christopher Steele blir satt under etterforskning, men mulighet for lovbrudd.

Steele har hittil hatt en tilbaketrukket rolle i alle oppslagene om Russland, Hillary og Trump, og mange har undret seg over at vi ikke har fått vite mer.

Han spilte en helt sentral rolle. Først laget han over tid mappen som skulle bli kjent som the Trump-dossier. Deretter møtte han FBI-agenter i Roma, så tidlig som juli, og var i USA og møtte FBI-ledelsen på høsten og orienterte personlig flere amerikanske medier om mappen. En høyst proaktiv rolle. FBI samarbeidet med ham og vurderte å knytte ham til seg. Det er også mulig at de betalte ham.

Det har ikke vært mulig å få straighte svar fra hverken justis eller FBI. Nå ser noe ut til å ha løsnet. Onsdag møtte Speaker of the House, Paul Ryan, FBI-sjef Christopher Wray og nestleder i justisdepartementet, Rod Rosenstein. De diskuterte hvor mange dokumenter etterretningskomiteen i Representantenes Hus skulle få utlevert. Republikaneren Devin Nunes ville ha alt: utskrift av alle avhør, og intervjue åtte av de mest sentrale personer om igjen.

Det er ikke lenge siden Wray, nestsjef i FBI, Andrew McCabe, Rod Rosenstein og en av hans stedfortredere, Bruce G. Ohr, var på Capitol Hill og ble utspurt. Men de sa nesten ingen ting for åpne dører, og visstnok heller ikke bak lukkede.

Etterretningskomiteen har truet FBI med å ha vist forakt for den lovgivende forsamling.

Onsdag ble avtalen inngått om å utlevere dokumentene. Torsdag ble det kjent at FBI har gjenopptatt etterforskningen av Clinton Foundation. De ser også på Hillarys e-postskandale, og salget av urangruven Uranium One til russiske Rusatom.

Den undersøkelsen som republikanerne og Trump hele tiden har etterlyst, ser endelig ut til å ha startet. FBI og justis hadde ikke noe valg. De var ved å havne på kollisjonskurs med Kongressen, som formelt har overoppsynet.

Nå må alle inn til en ny runde. Republikanerne har siktet seg inn. De vet hvor de skal lete, hva de skal spørre om.

For ett år siden var det demokraten Adam Schiff som var hot i nyhetene. Så kom spesialetterforsker Bob Mueller. Heller ikke han har fått til stort.

Nå er det republikanerne som har initiativet.

Grassley og Graham ber om at det åpnes etterforskning mot Steele.

Senator Charles E. Grassley of Iowa, chairman of the Judiciary Committee, and Senator Lindsey Graham of South Carolina, a senior committee member, told the Justice Department they had reason to believe that a former British spy, Christopher Steele, lied to federal authorities about his contacts with reporters regarding information in the dossier, and they urged the department to investigate. The committee is running one of three congressional investigations into Russian election meddling, and its inquiry has come to focus, in part, on Mr. Steele’s explosive dossier that purported to detail Russia’s interference and the Trump campaign’s complicity. (…)

Mr. Grassley’s decision to recommend criminal charges appeared likely to be based on reports of Mr. Steele’s meetings with the F.B.I., which were provided to the committee by the Justice Department in recent weeks. (..)

The circumstances under which Mr. Steele is alleged to have lied were unclear, as much of the referral was classified.

Omstendighetene var mørklagte fordi heller ikke justis eller FBI ønsket at forholdene skulle blottlegges. Nå må justis og FBI kaste inn håndkleet.

Det er en stor seier for det amerikanske politiske systemet.

I brevet skriver de to senatorene at det er grunn til å mistenke at Steele bevisst løy for føderale myndigheter.

That section of the federal criminal code refers to knowingly making false or misleading statements to federal authorities.

New York Times greier ikke gjengi storyen uten å motsi seg selv. Det er nemlig en stor motsigelse i den offisielle venstreorienterte versjonen om Trumps Russia collusion:

Fusion GPS hired Mr. Steele, a former officer of Britain’s MI6 with deep connections in Russia, during the spring of 2016 to research Mr. Trump’s ties to Russia. His findings were ultimately compiled into 35 pages of memos outlining a multipronged conspiracy between the Russian government and the Trump campaign to boost his candidacy and hurt Mrs. Clinton, including corrupt business dealings and salacious details alleging an encounter between Mr. Trump and Russian prostitutes.

Som enhver våken leser kan se: Dette er ikke en rapport som avslører samarbeid mellom Putin og Trump mot Hillary. Det er snarere det motsatte: Et samarbeid mellom Putin og Hillary. En samling løse påstander, hvorav den mest oppsiktsvekkende var om prostituerte på Ritz Hotel i Moskva, i samme seng som Obama hadde sovet i.

Russerne hadde kompromat på Trump, ikke Hillary, det var derfor mappen gikk som ild i tørt gras.

Dette var venstreorienterte veltet seg i over et år. Endelig begynner det å slå inn: Fusion GPS som bestilte mappen av Steele, gjorde det på oppdrag av Hillary-kampanjen og den demokratiske komiteen. Det var et stykke dritt om Trump de bestilte.

Så hvordan kunne det være sant at den beviste at Putin og Trump samarbeidet?

Hele fortellingen om Russia collusion faller fra hverandre. I stedet er det Hillary, FBI, justisdepartementet og liberale medier som får søkelyset på seg.

Det nye året kan bli spennende.

Republican Senators Raise Possible Charges Against Author of Trump Dossier

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.