Året er 2013 og daværende Guardian-journalist Glenn Greenwald orienterer Associated Press om Snowden-avsløringene fra Hongkong. I dag føler han seg ikke hjemme i nyhets­medier. Foto: Vincent Yu / AP / NTB.

Journalister i store amerikanske medier formidler bevisst usannheter fra anonyme personer i USAs sikkerhets­apparat fordi den virkelige jobben deres er å spre desinformasjon, skriver den uavhengige, prisbelønte journalisten Glenn Greenwald.

Den flengende kritikken rammer velkjente nyhets­organisasjoner som CNN, NBC, CBS, Washington Post og New York Times, og kommer ikke fra hvem som helst: Greenwald var den første journalisten som rapporterte om Edward Snowdens avsløringer av den massive, globale overvåkningen i regi av National Security Agency (NSA) i USA, et arbeid som siden skulle gi ham Pulitzer-prisen.

Donald Trump fikk ofte gjennomgå da han som president beskyldte store amerikanske medier for å spre fake news, men Greenwald bruker de samme ordene:

One of the primary plagues of corporate journalism, which I have documented more times than I can count, just reared its ugly head again to deceive millions of people with fake news.

Metoden som benyttes, vitner om fravær av journalistisk integritet:

When one large news outlet publishes a false story based on whispers from anonymous security state agents with the CIA or FBI, other news outlets quickly purport that they have “independently confirmed” the false story, in order to bolster its credibility (oh, it must be true since other outlets have also confirmed it).

I virkeligheten har de ikke skaffet seg uavhengig bekreftelse på noe som helst, skriver Greenwald, men ved å gjøre seg til talerør for løgnaktige tjenestepersoner i sikkerhetsapparatet, klarer de likevel å befeste usanne rykters troverdighet i offentligheten.

Metoden ble benyttet hyppig for å spre konspirasjonsteoriene om Trumps angivelige samrøre med Russland, men Greenwald gir en rekke andre eksempler:

One of the most vivid examples occurred in December, 2017, when CNN falsely reported what it hyped as “a major bombshell”: that Donald Trump, Jr. had advance access to the WikiLeaks archive. Within an hour, NBC News’ Ken Dilanian and CBS News both claimed they had “independently confirmed” this fairy tale.

Da løgnen kom for en dag, slettet de sine spor og lot som ingenting:

When it turned out that it was a complete lie, all based on a false date on an email to Trump Jr., these outlets embarrassingly corrected it hours later and then simply moved on as if it never happened, never explaining how multiple outlets could possibly have all “independently confirmed” the same blatant falsehood.

Donald junior er ikke den eneste i Trump-leiren som gjennomgår slikt. Også den avgåtte presidentens advokat er blir utsatt for lignende behandling:

On Thursday night, The Washington Post, citing anonymous sources (of course), claimed that the FBI gave a “defensive briefing” to Rudy Giuliani in 2019, before he traveled to Ukraine, that he was being targeted by a Russian disinformation campaign to hurt Joe Biden’s candidacy, yet he ignored the FBI’s warnings and went anyway.

Nok en gang kom det påstander om at opplysningene var blitt «uavhengig bekreftet», denne gangen fra NBC News og New York Times, og saken gikk sin seiersgang som sannhet i sosiale medier.

What was the problem with this story? It was totally false. The FBI never briefed Giuliani on any such thing.

Mediene som hadde kjørt saker det ikke fantes grunnlag for, endret da sakene og postet kryptiske «korreksjoner» istedenfor å trekke dem helt. New York Times ble presset til å ta klarere selvkritikk, ble tilbaketoget seende slik ut:

“Correction: An earlier version of this article misstated whether Rudolph W. Giuliani received a formal warning from the F.B.I. about Russian disinformation. Mr. Giuliani did not receive such a so-called defensive briefing.”

Greenwald er ikke nådig med den en gang så velrenommerte avisen:

In their self-glorifying jargon, the Paper of Record did not spread Fake News — perish the thought — but merely “misstated” the truth.

Dette uvesenet har gjentatt seg så ofte de siste årene at Greenwald trekker en helt nådeløs konklusjon: Journalistenes oppgave er å spre desinformasjon. For hvordan kunne de ellers holde på slik hele tiden?

Trump er også blitt filleristet for å ta dypstaten for gitt, men hva annet kan det kalles når etterretningsfolk kommuniserer til allmennheten under dekke av uavhengig journalistikk?

And the answer is obvious: they all serve as mouthpieces for the same propagandists and disinformation agents of the CIA, FBI and other security state agencies. In this capacity, they dutifully write down and vouch for what they are told by those agencies to publish without any investigative scrutiny or confirmation.

Det er umulig å overvurdere hvor mange millioner mennesker som blir lurt på denne måten, mener Greenwald, og problemet forsterkes fordi de samme journalistene gir usannhetene ekko i sosiale medier som Twitter, hvor de ikke engang fjerner poster som er beviselig usanne. Når han selv konfronterer journalister med slike ting, blokkerer de ham simpelthen på Twitter.

Ironisk nok er journalister som har spredt usannheter på denne måten, også såkalte «faktasjekkere»:

Perhaps the most extraordinary example is The Washington Post’s Glenn Kessler. He is held out by that paper as its official “fact-checker”: the person responsible for decreeing what is true and what is false. Not only did he post the fake claim about Giuliani’s briefing, and not only did he never delete it or note that it was false even after his own paper retracted it and even after I advised him of this, but — just two days ago! — he endorsed a denunciation by CNN’s Jake Tapper of an RNC official who tweeted out a story that turned out to be false (namely, that DHS was providing copies of Kamala Harris’ book to migrant children).

Greenwald fastslår at tallrike journalister i praksis er desinformasjonsagenter, og således ikke har et gram journalistisk integritet, men at det ikke får konsekvenser for dem fordi de tjener mektige politiske interesser.

Betegnende nok arbeider ikke Greenwald for noen nyhetsorganisasjon. I fjor høst trakk han seg fra The Intercept, som han var med på å starte, på grunn av sterk politisk slagside i Hunter Biden-saken. Nå publiserer han i stedet via Substack, en plattform for uavhengige skribenter, der folk kan abonnere på journalistene de måtte ønske å følge. De største mediene burde bestå av de beste journalistene, men disse føler seg altså ikke hjemme der.

Hvis dette gir assosiasjoner til Document, er det kanskje ikke så rart. Mesteparten av den norske journaliststanden står også til ideologisk tjeneste, og slagsidene ikke bare sitter i veggene hos organisasjonene deres, de er veggene. Hvis dere vil ha noe annet, så…

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.