Edward Snowden har tatt med seg tusenvis av dokumenter fra National Security Agency, som i sum viser hvordan NSA opererer. Det er rene instruksjonsboken, og kan gjøre det mulig både å kopiere metodene eller forstå hvordan man skal unngå eller omgå dem.

Det sier Glenn Greenwald til AP. Greenwald har vært Snowdens confidante: han bor på et hotell i Rio de Janeiro og sier han kommuniserte med Snowden fire timer før han ga intervjuet til AP.

Snowden er fortsatt balansert og er forberedt på å ta det som måtte komme, også av dårlige nyheter. Han sitter fortsatt på flyplassen i Moskva.

Spørsmålet er hvor mye russerne har fått vite av Snowden. USA legger voldsomt press på andre lands regjeringer for å ta Snowden. Men er ikke ånden allerede ute av flasken?

«In order to take documents with him that proved that what he was saying was true he had to take ones that included very sensitive, detailed blueprints of how the NSA does what they do,» Greenwald said in the interview in Brazil, where he lives. He said the interview took place about four hours after his last interaction with Snowden, with whom he said he’s in almost daily contact.

 

Snowden emerged from weeks of hiding in a Moscow airport Friday, and said he was willing to stop leaking secrets about U.S. surveillance programs if Russia would give him asylum until he can move on to Latin America.

 

Greenwald told The AP that Snowden has insisted the information from those documents not be made public. The journalist said it «would allow somebody who read them to know exactly how the NSA does what it does, which would in turn allow them to evade that surveillance or replicate it.»

 

Despite their sensitivity, the journalist said he didn’t think that disclosure of the documents would prove harmful to Americans or their national security.

 

«I think it would be harmful to the U.S. government, as they perceive their own interests, if the details of those programs were revealed,» said the 46-year-old former constitutional and civil rights lawyer who has written three books contending the government has violated personal rights in the name of protecting national security.

 

http://www.cbsnews.com/8301-201_162-57593688/greenwald-snowden-documents-detail-nsa-blueprint/