Et forslag om å forby National Security Agencys adgang til millioner av telefonsamtaler innen USA ble nedstemt i Kongressen onsdag, men med overraskende liten margin. En tverrpolitisk koalisjon har oppstått som vil ha begrensninger i den massive overvåkingen NSA bedriver, spesielt mot amerikanere.

Forslaget ble nedstemt med bare 217 mot 205 i Representantenes Hus.

A deeply divided House defeated legislation Wednesday that would have blocked the National Security Agency from collecting vast amounts of phone records, handing the Obama administration a hard-fought victory in the first Congressional showdown over the N.S.A.’s surveillance activities since Edward J. Snowden’s security breaches last month.

The 205-to-217 vote was far closer than expected and came after a brief but impassioned debate over citizens’ right to privacy and the steps the government must take to protect national security. It was a rare instance in which a classified intelligence program was openly discussed on the House floor, and disagreements over the  program led to some unusual coalitions.

Conservative Republicans leery of what they see as Obama administration abuses of power teamed up with liberal Democrats long opposed to intrusive intelligence programs. The Obama administration made common cause with the House Republican leadership to try to block it.

Edward Snowdens avsløringer har dermed fått politiske ringvirkninger, og ingenting tyder på at effekten vil avta. Tvert i mot.

Det er innhentingen av såkalte metadata som uroer representantene. Det kom frem at NSA harver inn millioner av telefonsamtaler fra selskapet Verizon – daglig – og lagrer dem. Denne trålingen av elektroniske spor er altfor mye for grunnlovssinnede amerikanere som ønsker grenser for statens makt. Det er nettopp mangelen på klare grenser, og kontroll, som gjør at en økende tverrpolitisk koalisjon vil ha en forandring. Overvåkingen har fått utvikle seg i det stille.

http://www.nytimes.com/2013/07/25/us/politics/house-defeats-effort-to-rein-in-nsa-data-gathering.html?hp&_r=0