Også all nettrafikk er omfattet av overvåkingen til National Security Agency. Alle de store – fra Google, Microsoft, Apple, Facebook og nedover,  i alt ni selskaper- gir NSA direkte adgang til deres servere.

Overvåking av nettet går ett skritt lenger enn overvåkingen av telefontrafikken: også innhold er omfattet.

Programmet heter PRISM, og Guardian har fått tak i en 41 siders manual som er stemplet, naturlig nok, top secret.

Alle de store navnene benekter kjennskap til programmet.

Skulle det vise seg at de lyver kan det få konsekvenser for deres omdømme.

The National Security Agency has obtained direct access to the systems of Google, Facebook, Apple and other US internet giants, according to a top secret document obtained by the Guardian.

The NSA access is part of a previously undisclosed program called PRISM, which allows officials to collect material including search history, the content of emails, file transfers and live chats, the document says.

The Guardian has verified the authenticity of the document, a 41-slide PowerPoint presentation – classified as top secret with no distribution to foreign allies – which was apparently used to train intelligence operatives on the capabilities of the program. The document claims «collection directly from the servers» of major US service providers.

Although the presentation claims the program is run with the assistance of the companies, all those who responded to a Guardian request for comment on Thursday denied knowledge of any such program.

In a statement, Google said: «Google cares deeply about the security of our users’ data. We disclose user data to government in accordance with the law, and we review all such requests carefully. From time to time, people allege that we have created a government ‘back door’ into our systems, but Google does not have a back door for the government to access private user data.»

Several senior tech executives insisted that they had no knowledge of PRISM or of any similar scheme. They said they would never have been involved in such a program. «If they are doing this, they are doing it without our knowledge,» one said.

An Apple spokesman said it had «never heard» of PRISM.

The NSA access was enabled by changes to US surveillance law introduced under President Bush and renewed under Obama in December 2012.

 

Programmet gir adgang til nærmest alt på nettet:

 

The program facilitates extensive, in-depth surveillance on live communications and stored information. The law allows for the targeting of any customers of participating firms who live outside the US, or those Americans whose communications include people outside the US.

It also opens the possibility of communications made entirely within the US being collected without warrants.

Hvis selskapene har overgitt kundene til myndighetene, stikk i strid med sine valgspråk – Don’t do evil (Google), eller Microsofts «Yourprivacy is our priority» vil det gjøre noe med tilliten. Ralph Nader ble berømt da han startet en kampanje mot bilprodusentenes dårlige sikkerhet under slagordet Unsafe at any speed. Men hvordan skal forbrukerne ta igjen overfor selskaper som er altomfattende og altnærværende?

Microsoft sluttet seg til programmet i 2007.

 

It was followed by Yahoo in 2008; Google, Facebook and PalTalk in 2009; YouTube in 2010; Skype and AOL in 2011; and finally Apple, which joined the program in 2012. The program is continuing to expand, with other providers due to come online.

 

Fullmaktsloven som åpner for overvåking er den såkalte the Fisa Amendments Act som ble fornyet i desember 2012.

Forsvarerne av loven anførte at det ikke var fare for misbruk for myndighetene må be leverandørene om å utlevere data, slik at det er de som beholder kontrollen. Men programmet Guardian avslører viser at NSA har direkte adgang til selskapenes servere. Det er med andre ord ingen kontroll av kontrollantene. De kan forsyne seg som de vil.

At Guardian har fått tilgang på disse dokumentene er selvsagt en stor security breach. Noen på innsiden må ha funnet ut at dette ikke kan fortsette. The Security State innføres via bakdøren.

A chart prepared by the NSA, contained within the top-secret document obtained by the Guardian, underscores the breadth of the data it is able to obtain: email, video and voice chat, videos, photos, voice-over-IP (Skype, for example) chats, file transfers, social networking details, and more.

NSA trenger ikke gå til noen domstol, trenger ikke gå via leverandøren. Det har direkte adgang til kilden.

Power Point-presentasjonen er stemplet 13. april 2013. NSA pleier en tilbaketrukket profil, noe som bare har økt mystikken. Det er sjelden NSA lekker.

Programmet er en politisk bombe, og man må anta at det drives en frenetisk jakt på kilden til lekkasjen.

I presentasjonen heter det at USAs rommer en stor del av verdens internett-infrastruktur og det gir en unik mulighet til informasjon.

 

 

 

http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/06/us-tech-giants-nsa-data