En ting er at Barack Obama gir NSA utvidede fullmakter til å overvåke internett-trafikken innenlands. Noe annet er at han gjør dette i hemmelige direktiv.

Without public notice or debate, the Obama administration has expanded theNational Security Agency‘s warrantless surveillance of Americans’ international Internet traffic to search for evidence of malicious computer hacking, according to classified N.S.A. documents.

In mid-2012, Justice Department lawyers wrote two secret memos permitting the spy agency to begin hunting on Internet cables, without a warrant and on American soil, for data linked to computer intrusions originating abroad — including traffic that flows to suspicious Internet addresses or contains malware, the documents show.

The Justice Department allowed the agency to monitor only addresses and “cybersignatures” — patterns associated with computer intrusions — that it could tie to foreign governments. But the documents also note that the N.S.A. sought permission to target hackers even when it could not establish any links to foreign powers.

Det finnes alltid et unntak som i virkeligheten er en blanco-fullmakt til å gå etter hva man vil, for unntaket er fikenbladet man kan benytte når det trengs.

Det er klassisk: En institusjon som NSA ønsker størst mulighet handlefrihet, og vil aldri finne på å legge begrensninger på seg selv. Det må komme utenfra.

Vide rammer

Hacking er en murky business. Hackere bruker andres identitet. NSA kan derfor ha grunn til å gå etter nesten hva som helst, bare det finnes flik av mistanke.

I tillegg kommer alt det hackere samler inn av data. Det ligger i hackernes natur at de samler informasjon. Det materialet får også NSA tilgang til.

Opprinnelig het det at man skulle regulær kriminalitet og terror fra hverandre. Men etter 9/11 så man at det falt ut negativt for beredskapen.

It is not clear what standards the agency is using to select targets. It can be hard to know for sure who is behind a particular intrusion — a foreign government or a criminal gang — and the N.S.A. is supposed to focus on foreign intelligence, not law enforcement.

The government can also gather significant volumes of Americans’ information — anything from private emails to trade secrets and business dealings — through Internet surveillance because monitoring the data flowing to a hacker involves copying that information as the hacker steals it.
Warrantless
Et nøkkelord i NSAs fullmakter er «warrantless». NSA trenger ikke domstolkjennelse for å overvåke mål i utlandet.
The effort is the latest known expansion of the N.S.A.’s warrantless surveillance program, which allows the government to intercept Americans’ cross-border communications if the target is a foreigner abroad. While the N.S.A. has long searched for specific email addresses and phone numbers of foreign intelligence targets, the Obama administration three years ago started allowing the agency to search its communications streams for less-identifying Internet protocol addresses or strings of harmful computer code.
Den grenseløse overvåkingen gjaldt utlendinger. Men da cybercrime kom inn i bildet ville man ha like vide fullmakter, for også her var målet vanskelig definerbart. Det fikk man av Obama i all hemmelighet i 2012.

The N.S.A. also started the warrantless wiretapping program, which caused an outcry when it was disclosed in 2005. In 2008, under the FISA Amendments Act, Congress legalized the surveillance program so long as the agency targeted only noncitizens abroad. A year later, the new Obama administration began crafting a new cybersecurity policy. That effort included weighing whether the Internet had made the distinction between a spy and a criminal obsolete.

Resultatet er at summen av behov dikterer at NSA og tilsvarende får fullmakter til å gjøre hva de måtte føle behov for.

Det sier seg selv at spørsmålene det reiser er mange, og de blir ikke besvart.

Lovmakerne kan begrense overvåkingen ett sted og utvide den et annet.

At overvåking trengs viste avsløringen av at Kina har hacket seg inn på opplysninger om fire millioner statlige ansatte.

The Obama administration on Thursday announced what appeared to be one of the largest breaches of federal employees’ data, involving at least four million current and former government workers in an intrusion that officials said apparently originated in China.

http://www.nytimes.com/2015/06/05/us/hunting-for-hackers-nsa-secretly-expands-internet-spying-at-us-border.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&module=first-column-region&region=top-news&WT.nav=top-news&_r=0

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂