En logg over de mål amerikanske NSA og britiske GCHQ overvåket mellom 2008 o g 2011 viser over 1.000 mål – blant dem Israels statsminister, ledere for hjelpeorganisasjoner, EU-topper og ledere av energiselskaper.

Obama-administrasjonen har forsvart seg med at NSA kartlegger og overvåker for å avverge terror, men det er klart at mange av objektene ikke har noe med terror å gjøre, men gjelder USAs strategiske interesser sikkerhetsmessig og økonomisk.

Listen vil øke motviljen mot USA i flere av landene og institusjonene som er berørt.

 

Secret documents reveal more than 1,000 targets of American and British surveillance in recent years, including the office of an Israeli prime minister, heads of international aid organizations, foreign energy companies and a European Union official involved in antitrust battles with American technology businesses.

While the names of some political and diplomatic leaders have previously emerged as targets, the newly disclosed intelligence documents provide a much fuller portrait of the spies’ sweeping interests in more than 60 countries.

Britain’s General Communications Headquarters, working closely with the National Security Agency, monitored the communications of senior European Union officials, foreign leaders including African heads of state and sometimes their family members, directors of United Nations and other relief programs, and officials overseeing oil and finance ministries, according to the documents. In addition to Israel, some targets involve close allies like France and Germany, where tensions have already erupted over recent revelations about spying by the N.S.A.

Details of the surveillance are described in documents from the N.S.A. and Britain’s eavesdropping agency, known as GCHQ, dating from 2008 to 2011. The target lists appear in a set of GCHQ reports that sometimes identify which agency requested the surveillance, but more often do not. The documents were leaked by the former N.S.A. contractor Edward J. Snowden and shared by The New York Times, The Guardian and Der Spiegel.

Loggene er sparsomme med opplysninger om individuelle mål, men skal referere til andre kilder, som tyder på at det ligger mer informasjon i større databanker.

http://www.nytimes.com/2013/12/21/world/nsa-dragnet-included-allies-aid-groups-and-business-elite.html?hp&_r=0

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂