Når man sammenligner Trumps rakettforsvar med Obamas ettergivende politikk overfor Putin, forstår man at anklagene om Russia collusion eller agentanklagene er sprøyt. Obama skrinla det rakettforsvaret Bush II planla. Trump gjenoppliver og oppdaterer det. Fra Missile Defense Review i Pentagon, Arlington, Virginia 17. januar. Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Scanpix

USA vil forsvare seg mot nye supersoniske raketter og vil bygge et rakettskjold i rommet, en fortsettelse av Reagans Star Wars-program.

Dette ble latterliggjort av anti-amerikanske medier og fremstilt som om Reagan var for dum til å forstå at film og virkelighet er to forskjellige ting.

Nå har teknologien gjort et slikt program mulig. Trump varslet for et år siden at det amerikanske forsvaret vil få en ny gren: Space Force.

Russland og Kina bygger supersoniske raketter som flyr mange ganger lydens hastighet. De er vanskelig å beskytte seg mot. USA vil utplassere sensorer i rommet som oppdager rakettene ved utskytning.

Putin har skrytt av at de har slike raketter.

Trump startet en gjennomgang av USAs antirakettforsvar og la frem resultatet torsdag. Det er første gang på ni år. Obama la ned Missile Defence Review i 2010.

President Donald Trump has announced that the United States will develop new technologies — including in space — to acquire unrivaled missile-defense capabilities and maintain an advantage over adversaries such as Russia, China, Iran, and North Korea.

His comments were part of the results of a U.S. missile-defense review — the first since 2010 — that Trump unveiled at the Pentagon on January 17.

Da Obama overtok hadde USA planer om å utplassere et antirakettforsvar i Øst-Europa. Russland var sterkt imot og indikerte at prisen ville bli høy. Obama skrinla planene.

Nå er USA truet av nye rakettsystemer. Iran fortsetter utviklingen av langdistanseraketter, det samme gjør Nord-Korea. Begge inntar aggressive holdninger til USA. USA ønsker ikke å komme i en situasjon hvor de ikke kan svar og legger seg åpne for utpressing.

Trump sa de både vil utvikle defensive og offensive rombaserte våpen.

Trump said the United States’s space-defense capability would «ultimately be a very, very big part of our defense — and our offense.»

Shanahan said before Trump that competitors such as Russia and China were pursuing new missiles that are «harder to see, harder to track, and harder to defeat.»

He also said that Washington was not interested «in keeping pace with potential threats, but in outpacing them.»

Trump sa de vil dele teknologien med allierte, men da må de betale. Han nevnte spesifikt NATO-allierte.

Trump pledged to share all new technology and missile-defense systems with U.S. allies but added that they must pay more for U.S.-sponsored security of their countries.

«We are going to be with NATO 100 percent, but [other countries] are going to have to step up [and pay for defense],» he said.

Europa har ikke noe i nærheten av et forsvar mot nye våpen. Det kan være at Europa først vil våkne når disse våpnene blir brukt i et eller annet krigsteater. Da vil realiteten gå opp for europeerne. Da vil det være for sent å utvikle egne. Avhengigheten av USA vil være total.

NTB-AFP skriver om planene for et rombasert forsvar, og hopper til rakettforsvaret i Øst-Europa, som om dette var en realitet:

Pentagon ønsker nå å plassere et system av sensorer i verdensrommet som kan spore missiler med en gang de er skutt opp. De vil også se på muligheten for å skyte ned slike missiler med våpen som er utplassert i verdensrommet, ifølge Washington Post.

Forsvarsdepartementet vil også vurdere utvikling av høyenergi-lasere som kan gi USA en mulighet til å ødelegge missiler rett etter at de er skutt opp.

I årevis hevdet USA at rakettforsvaret utelukkende var rettet mot missiler fra land som Iran og Nord-Korea. Det ble alltid benektet at det var rettet mot Russland, til tross for at deler av systemet ble basert i Øst-Europa, fra Polen til Romania. Russiske myndigheter har likevel antatt at systemet delvis er rettet mot dem og kritisert det i harde ordelag. (NTB)

Men sannheten er at Obama lot seg presse av Putin til å skrinlegge det rakettforsvaret som Georg W. Bush gikk inn for. Putin hadde truet med å utplassere Iskander-raketter i Kaliningrad.

On 17 September 2009, U.S. President Barack Obama announced that the planned deployment of long-range missile defence interceptors and equipment in Poland and the Czech Republic was not to go forward, and that a defence against short- and medium-range missiles using AEGIS warships would be deployed instead.[12][13][14][15][16] Following the change in plans, Russian President Dimitri Medvedev announced that a proposed Russian Iskander surface to surface missile deployment in nearby Kaliningrad would also not go ahead. The two deployment cancellation announcements were later followed with a statement by newly named NATO Secretary General Anders Fogh Rasmussen calling for a strategic partnership between Russia and the Alliance, explicitly involving technological cooperation of the two parties’ missile defence systems.[17]

According to a September 2009 White House Factsheet entitled «Fact Sheet on U.S. Missile Defense Policy – A «Phased, Adaptive Approach» for Missile Defense in Europe» contains the following four phases:[18]

Det er utviklet en mindre ambisiøst rakettforsvar. Obama satset på Aegis-systemet på skip, fordi det er mobilt og mindre truende. Men det kan ikke erstatte et landbasert. NATO har vedtatt en utbyggingsplan, som er revidert flere ganger. Interesserte kan lese om det på wikipedia, her. Det er først og fremst Europa som har nytte av dette systemet, som varsler innkommende angrep: En radar i Tyrkia, og raketter i Romania og Polen. Meningen er å knytte sammen skip, fly og bakkebaserte systemer. Trådene er samlet i den amerikanske basen i Ramstein i Tyskland.

Man forstår hvilke enorm makt USA som kontrollerer systemet. Den hviler på samarbeid med allierte, og det er uforståelig at ikke et land som Norge betaler 2 prosent av BNP til forsvar.

Trump Announces Expansion Of U.S. Missile Defense

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.