Nord-Korea har avfyrt en ny interkontinental rakett natt til onsdag og skryter nå av at de kan nå det amerikanske fastland med atomvåpen. En konfrontasjon synes uunngåelig.

North Korea said Wednesday that it fired a brand-new intercontinental ballistic missile into the waters off Japan, ending a more than two-month hiatus by Pyongyang and threatening to ramp up tensions with the U.S. and in the region.

Kina eller Russland ville aldri funnet seg i en så aggressiv oppførsel. Nord-Korea truer USA direkte.

In a nationally televised broadcast, North Korea’s state television said that it had successfully fired a more advanced ICBM, which it dubbed the Hwasong-15 and which it said was capable of reaching any point on the U.S. mainland, in a launch personally ordered by leader Kim Jong Un.

Nord-Koreas atomvåpenprogram har en åpenbar front mot USA og nå også i form av trusler. Det kan ikke USA finne seg i.

Mr. Kim was quoted by state media as saying that, with the success of the new missile, “We have finally realized the great historic cause of completing the state nuclear force.”

Det er ensbetydende med at Nord-Korea har hatt som mål å komme i terror-strategisk likevekt med USA. Et lite diktatur ønsker å ha muligheten til å utslette verdens supermakt. Det er en hybris, et overmot som savner sidestykke.

Under den kalde krigen rådde Mutual Assured Destruction, MAD, mellom USA og Russland: Begge parter ville utslette den andre hvis det kom til krig. Nord-Korea har ikke like mange våpen, men er i stand til å utslette amerikanske storbyer.

Problemet med diktaturer er at de har til hensikt å bruke atomvåpen til politiske formål, til å true til seg fordeler, til å presse motparten i kne. Det kan aldri USA tillate.

Washington er innen rekkevidde av Kim Jong Uns raketter. Det er helt surrealistisk.

Demokratier kan ha atomvåpen. De bruker dem defensivt. Diktaturer gjør ikke dét. De bruker dem offensivt og er villig til å løpe en mye høyere risiko for krig med slike våpen.

Independent experts said that the launch sent a North Korean missile higher than ever before, demonstrating a trajectory that could put Washington, D.C., in range. It triggered an unusually robust reaction from South Korea, which quickly responded with a battery of missile launches of its own.

Oppskytningen kommer like etter Trumps Asia-reise og like etter at USA satte Nord-Korea på listen over terrorstater, noe Kim Jong Un tok ille opp.

Raketten ble skutt opp nord for Pyongyang i 21-tiden norsk tid, den fløy i en time før den falt ned i havet, i Japans økonomiske sone. Nord-Korea sender sine raketter vertikalt, og ikke horisontalt, for å teste rekkevidden. I dette tilfelle gikk den 11 ganger høyere enn den internasjonale romstasjonen.

The missile “went higher, frankly, than any previous shots,” U.S. Defense Secretary Jim Mattis said. “The bottom line is it’s a continued effort to build a…ballistic missile threat that endangers world peace, regional peace and certainly the United States.”

Eksperter regner med at det bare er et spørsmål om tid før Nord-Korea mestrer teknikken med å la raketten komme inn igjen i atmosfæren uten å gå i oppløsning, slik denne syntes å gjøre.

De landene som er mest bekymret, er selvsagt Sør-Korea og Japan. Både president Moon Jae-in og Shinzo Abe snakket med Trump i natt.

Trump hadde en meget kort kommentar til oppskytningen: – It will be taken care of.

Dette var den tyvende rakettoppskytningen Nord-Korea har foretatt i år.

Nord-koreanerne vil kunne skyte opp raketter så fort at amerikanerne ikke rekker å skyte dem ned.

Rodger Baker, lead Asia analyst for geopolitical consulting firm Stratfor, said the North in its recent nighttime tests appeared to have tried fueling a missile horizontally before rolling it out of the hangar and then raising it to a vertical launch position—all moves aimed at reducing the preparation time for a launch.

“They’re looking for ways to shorten the waiting time from the time the missile is visible to the time that it’s launched, to take down the U.S. confidence that it can take out a missile before it takes off,” he said.
https://www.wsj.com/articles/north-korea-fires-unidentified-missile-towards-the-eastsouth-korea-joint-chiefs-of-staff-1511895210
Kjøp Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.