Nytt

Bilde: Storstilt feiring av 105-årsdagen for den store leder Kim Il Sungs fødsel i Pyongyang fredag. Gullforgylt til høyre hans sønn Kim Jong Il. Paradene er imponerende, men så perfekte at de virker kunstige, mekaniske. Det var allment antatt at Kim Jon Un ville feire 105-årsdagen med en ny atomtest. Det kan være Trump ødela hans planer. Foto: Damir Sagolj/Reuters/Scanpix

Regimet i Pyongyang feiret fredag 105-årsdagen til den store leder Kim Il Sung. Samtidig truet landets viseutenriksminister med å bruke atomvåpen.

North Korea’s threat of pre-emptive nuclear pre-retaliation came on Friday from Vice Foreign Minister Han Song Ryol, who said, “If the U.S. comes with reckless military maneuvers then we will confront it with the DPRK’s pre-emptive strike. We’ve got a powerful nuclear deterrent already in our hands, and we certainly will not keep our arms crossed in the face of a U.S. pre-emptive strike.”

Hvor stor tillit har nordkoreanske trusler? Viseutenriksministeren truer med å bruke atomvåpen hvis regimet tror amerikanerne vil rette et preemptivt angrep mot Nord-Korea.

USA har på bare en uke vist vilje til militær aksjon: Først 59 Tomahawk-missiler mot en flybase i Syria og deretter Mother of all bombs mot IS-tunneler i Afghanistan.

Hvordan reagerer regimet? Tar det vil vettet eller blir det panisk? Ingen vet.

Det som kan påvirke regimet er Kinas holdning. Air China innstilte fredag direkteruter til Pyongyang. Air China er eneste flyforbindelse til utlandet for Nord-Korea. Uten Kina er Nord-Korean hjelpeløs.

Nord-Korea er kjent for hissig retorikk. Hvor stor vekt skal man legge på truslene? Er det sinne som ligger bak, eller har Kim Jong Un en plan?

“Whatever comes from the U.S., we will cope with it. We are fully prepared to handle it,” Han declared.

“The US introduces into the Korean peninsula, the world’s biggest hotspot, huge nuclear strategic assets, seriously threatening peace and security of the peninsula and pushing the situation there to the brink of a war. This has created a dangerous situation in which a thermo-nuclear war may break out any moment,” said a statement from the North Korean Foreign Ministry’s Institute for Disarmament and Peace.

USA har sendt en hangargruppe til kysten av Korea og fått støtte av to japanske destroyere. Spørsmålet er om Kinas president Xi Jinping kan ha gitt Donald Trump ryggdekning for å sette nordkoreanerne på plass. De to skal ha hatt god kjemi, og fulgte opp møtet i Florida med en timelang telefonsamtale onsdag.

http://www.breitbart.com/national-security/2017/04/14/report-of-planned-strike-on-north-korea-dismissed-as-wildly-wrong-crazy-dangerous-by-officials/