Utsendinger fra Sør-Korea har vært til samtaler i Pyongyang i to dager og melder at Nord-Korea for første gang er villig til å drøfte av-nuklearisering, dvs at landet innstiller og oppgir sitt atomprogram.

North Korea Is Willing to Discuss Giving Up Nuclear Weapons, South Says

 

I mellomtiden vil landet ikke foreta flere prøvesprengninger eller rakettoppskytinger.

Foreløpig er det bare Sør-Koreas utlegning av Nord-Korea vi har å forholde oss til.

North Korea’s leader, Kim Jong-un, has told South Korean envoys that his country is willing to begin negotiations with the United States on abandoning its nuclear weapons and that it would suspend all nuclear and missile tests while it is engaged in such talks, South Korean officials said on Tuesday.

Inntil det kommer bekreftelse fra den øverste leder vil det hefte usikkerhet ved meldingene.

Det meldes videre at Den store leder vil møte Sør-Koreas president i slutten av april.

Nord-Korea har brukt store ord tidligere. En viss skepsis er på sin plass også denne gang.

“The North Korean side clearly stated its willingness to denuclearize,” the statement said. “It made it clear that it would have no reason to keep nuclear weapons if the military threat to the North was eliminated and its security guaranteed.”

If the statement is corroborated by North Korea, it would be the first time Mr. Kim has indicated that his government is willing to discuss giving up nuclear weapons in return for security guarantees from the United States. Until now, North Korea has said its nuclear weapons were not for bargaining away.