Bilde: Kim Jong Un vifter under paraden i Pyongyang lørdag. Det er ingen kommunikasjon med massene. De er som marionetter i et stort spill. Det er ikke mange uker siden han henrettet sin halvbror på flyplassen i Kuala Lumpur med gift. Hva slags profiler har Kina og USA på babyface? Kan det være de er blitt enige om at nok er nok? Foto: Dami Sagolj/Reuters/Scanpix

Nord-Korea avfyrte i natt et missil som eksploderte like etter take-off. Fiaskoer har skjedd før, men det var spesielt ydmykende denne gangen, bare timer etter feiringen av Kim Il Sungs fødselsdag.

Denne dagen kalles Solens fødselsdag i Nord-Korea. Man får en idé om nivået på personkulten.

Raketten skulle samtidig være et slag i ansiktet på USA som har sendt hangargruppen anført av USS Vinson til Korea. Donald Trump ville advare Kim Jong Un. Babyface ville svare med å trosse supermakten. Han hadde rullet ut mange imponerende raketter under paraden i Pyongyang, selv om ekspertene lurer på om noen av dem var tomme hylstre. Retningen på Nord-Koreas atomprogram er det ingen tvil om: Landet vil bli en atommakt med global rekkevidde. Det har allerede raketter på ubåter.

Derfor var den mislykkede oppskytingen en stor ydmykelse for Kim Jong Un.

Men enda større blir den hvis han tror på mistanken om at det er USA som har infiltrert dataanleggene og gjør at oppskytingene aborterer.

New York Times rapporterte at Obama startet et slikt program.

Over the past three years, a covert war over the missile program has broken out between North Korea and the United States. As the North’s skills grew, President Barack Obama ordered a surge in strikes against the missile launches, The New York Times reported last month, including through electronic-warfare techniques. It is unclear how successful the program has been, because it is almost impossible to tell whether any individual launch failed because of sabotage, faulty engineering or bad luck. But the North’s launch-failure rate has been extraordinarily high since Mr. Obama first accelerated the program.

Pentagon sendte ut en melding som lot det henge i luften om amerikanerne hadde en finger med:

In an unusually worded statement that left hanging the question of whether the United States played any role in the latest launch’s failure, Defense Secretary Jim Mattis said: “The president and his military team are aware of North Korea’s most recent unsuccessful missile launch. The president has no further comment.”

Det kan være Pentagon ønsker å skape usikkerhet hos nordkoreanerne. Dette er klassisk psykologisk krigføring. Men hva hvis Kim Jong Un tror på det? Da kan han enten rette vreden innad, hvilket har skjedd mange ganger, eller utad. Hvor mentalt stabil er diktatoren? En tyrann som henretter sine nærmeste med luftvernkanoner kan være i stand til mye.

Det er derfor USA tar Kim Jong Un alvorlig. En slik mann kan ikke tillates å bli en atommakt.

En mulighet var at Nord-Korea ville foreta en ny prøvesprengning lørdag. Det har vært synlige forberedelser.

I stedet skulle raketten vært en triumf.

Hva hadde skjedd hvis amerikanerne hadde skutt den ned?

Har Trump klarert med president Xi Jinping at de vil gjøre det?

Nord-Korea brøt i natt avtaler landet har inngått med FN.

På et eller annet punkt kolliderer Kim Jong Uns atommaktsambisjoner med USAs rolle som supermakt. Hvis USA skal beholde avskrekkingsrollen kan det ikke tillate å bli utfordret av en diktator som Kim Jong Un. Spørsmålet er når tiden er inne.

Det kan se ut som Trump og hans team mener at han må stanses nå, før han når full kapabilitet. Da vil Seoul være gissel.

Visepresident Mike Pence kom til Seoul søndag. De har mye å snakke om.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.