Bilde: Den landbaserte raketten Pukguksong-2. Pyongyang 15. april. Foto: Damir Sagolj/Reuters/Scanpix

Nord-Korea oppviste flere nye raketter under paraden i Pyongyang lørdag og verden lurer på om Nord-Korea kan ha kommet lenger enn man var klar over.

Har Nord-Korea langtrekkende raketter som kan true landene i Sørøst-Asia? Har det interkontinentale raketter som kan nå USA?

Pyongyang showed off two new intercontinental ballistic missile-sized canisters as well as displaying its submarine-launched ballistic missile and a land-based version of the same for the first time, according to analysts.

Ambisjonene er det ingen tvil om, selv om det er en viss tvil om alle rakettene som ble rullet frem var ferdig utviklet. Det kan ha vært skall man så.

«It certainly appears to be a message to the United States that they’re capable of threatening the US homeland. That’s certainly their objective,» Adam Mount, senior fellow at the Center for American Progress, told CNN.

Hvis duellen med USA er som et pokerspill har Nord-Korea nettopp forhøyet innsatsen. Trump-administrasjonen må avgjøre om Pyongyang bløffer eller ikke.

USA kan ikke gjøre det som kalles en climb-down, trekke til seg klørne. Det vil være et signal til Nord-Korea om å ture frem med atomplanene. USA tåler ikke et nukleært Iran og et nukleært Nord-Korea. Verden vil bli destabilisert.

Supermakter liker ikke å bli utfordret av land de ikke har kontroll på. Kan det være at Kina ser at Nord-Korea truer også dets interesser og at det er på tide å sette en stopper for stormannsgalskapen?

Trump har sendt en hangargruppe til Korea:

«The Vinson was sent out to make a statement. North Korea responded by showing off the most new missile hardware we’ve ever seen in a parade before,» said Melissa Hanham, senior research associate at the James Martin Center for Nonproliferation Studies in California.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂