Ubrytelige bånd: Utenriksminister Mike Pompeo sammen med den japanske utenriksminister Taro Kono og den sør-koreanske utenriksminister Kang Kyung Wha i det statlige gjestehuset i Tokyo søndag 8 juli. Foto: Andrew Harnik/Reuters/Scanpix

Det kan være at Kim Jong-Un fortsetter i samme spor som sin bestefar og far: Gi løfter, hal ut tiden, og la motparten bli tvunget til å trekke den ubehagelige konklusjon at Nord-Korea har lurt dem.

Utenriksminister Mike Pompeo vendte hjem etter to dager med samtaler og sa det er mye arbeid som skal gjøres. Samtidig sa nord-koreanske medier at han stilte gangsterkrav. Pompeo fikk ikke møte den store leder. På den annen siden: Nordkoreanske medier har ikke kritisert Donald Trump.

Men det reises nå alvorlig tvil om Nord-Koreas hensikter: Nordkoreanerne snakker om at det ikke er kommet noen innrømmelser fra den andre siden. Tror de USA skal nedruste parallelt med Nord-Korea?

Mike Pompeo is not naive. In fact, the New York Times reported Saturday: “Privately, Mr. Pompeo has said that he doubts Mr. Kim will ever give up his nuclear weapons. And those doubts have been reinforced in recent days by intelligence showing that North Korea, far from dismantling its weapons facilities, has been expanding them and taking steps to conceal the efforts from the United States.”

Det var en melding for en drøy uke siden som gikk ut på at nordkoreanerne langt fra å ha innstilt anriking av uran, har økt aktiviteten.

Fredag la amerikansk etterretning fram en rapport der det kommer fram at det flere steder i Nord-Korea produseres anriket uran, og at nordkoreanerne har forsøkt å holde dette skjult for amerikanerne. Det opplyser fem etterretningskilder NBC News har snakket med.

Nordkoreanerne skal også ha fortsatt produksjonen etter toppmøtet mellom president Donald Trump og Kim Jong-un 12. juni.

CIA har ifølge kanalen ikke ønsket å kommentere saken, og det amerikanske utenriksdepartementet sier de ikke kan bekrefte opplysningene og at de ikke kommenterer på etterretningssaker. Heller ikke Det hvite hus har ønsket å uttale seg.

– De forsøker å lure oss på en rekke områder, antall våpen, missiler. Vi følger nøye med, sier en av kildene til kanalen. (NTB) 30 august

Amerikanske kommentatorer forholder seg til et scenarie der Nord-Korea viser seg å ha bløffet. Hva da?

Nord-Korea-kortet

Et mulig spørsmål er om Kina velger å spille Nord-Korea-kortet. Nesten all nordkoreansk handel går gjennom Kina. USA har gått til handelskrig med Kina. Det kan være kineserne ønsker å vise at de kan la amerikanerne steke i sitt eget fett.

Men hvem er det som har mest å tape? Hvis det skulle vise seg at Nord-Korea har bløffet og Kina stilltiende har latt det skje, står verden overfor en alvorlig trussel: USA kan ikke angripe et slikt regime, med mindre det gjør noe dumt, som å sende raketter over Guam eller Japan. Da er det sannsynlig at de vil bli skutt ned.

Kina har tidligere vist at det ikke liker Kim Jong-Uns brinkmanship, dvs at han tester grensene og ser hvor langt han kan gå. Hvis Kim Jong-Un har lurt Donald Trump vil ikke USA gi Nord-Korea mye å gå på.

Kina har mest å tape

Til syvende og sist er at nukleært Nord-Korea en trussel mot Kinas stormaktsdrømmer. Kina ekspanderer på alle fronter, regionalt og globalt. Hvis Kina lar Nord-Korea bli en atommakt under deres vinger, kan i det minste Japan svare med selv å utvikle atomvåpen. Kanskje også Sør-Korea. Da vil situasjonen være forandret totalt.

Trump har et nært forhold til Japans statsminister Shinzo Abe. Dette må være et scenarie de har drøftet. Japan finner seg ikke i å være sitting duck for en gal diktator som ser ut til å nyte å kue og ydmyke sine motstandere.

Kan Kina ha forrregnet seg?

En atomopprustning vil gjøre Kinas ekspansjon mer risikabel. Kina tilraner seg omstridte øygrupper og bygger havner og flystriper. Men Vietnam, Filippinene, Japan, Indonesia og Malaysia har ikke hatt mye å stille opp med, bortsett fra den amerikanske flåten. Med et nukleært Japan vil situasjonen bli en helt annen.

Atomvåpen forandrer det strategiske spillet fundamentalt.

Et annet kort USA kan spillle som vil få kineserne til å gå fra konseptene er Taiwan. Kina har forsøkt å presse USA til å løsne båndene og forpliktelsene til Taiwan. De har protestert på alle våpensalg. I en gitt situasjon, hvis USA var bogged down, opptatt et annet sted på kloden, ville Kina trolig invadert Taiwan. Det avgjørende er avskrekking: Hvis USA skulle trekke seg tilbake ville ikke Kina behøve å invadere militært. Det kunne være nok å rasle med sablene.

Derfor har handelsunderskuddet med Kina så mye å si: Et underskudd på 375 milliarder dollar i året kan ingen supermakt leve med. Det ville i løpet av få år redusere USA til en annenrangs makt, forbigått av Kina.

Vesten har mistet realitetssansen

At EU og G7 nekter å innse dette faktum og ser Trump som bøllen, sier noe om hvor fjernt fra realitetene vestlige land lever. De prisgir sin egen frihet. Det vil være for sent å gjøre noe med det den dagen USA er ydmyket av Kina.

USA har så mye ekspertise på sikkerhet at de har lest situasjonen for lenge siden. Det store oppgjøret er ikke med Nord-Korea, det er med Kina.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.