Nytt

Rex Tillerson og Lindsey Graham. Foto: Lintao Zhang og Aaron P. Bernstein / Reuters / Scanpix.

 

Trump er rede til å gå til krig mot Nord-Korea, sa Lindsey Graham, senator for Det republikanske partiets senator fra South Carolina, til NBC Today tirsdag.

There will be war between the United States and North Korea over the rogue nation’s missile program if it continues to aim intercontinental ballistic missiles at America, Sen. Lindsey Graham, R-S.C., said President Donald Trump has told him.

Ifølge senatoren er Trump villig til å gå til det ytterste skrittet fordi han foretrekker en konflikt utenlands fremfor en risiko innenlands. Kort sagt «America first»:

«If there’s going to be a war to stop [Kim Jong Un], it will be over there. If thousands die, they’re going to die over there. They’re not going to die here. And He has told me that to my face,» Graham said.

«And that may be provocative, but not really. When you’re president of the United States, where does your allegiance lie? To the people of the United States,» the senator said.

Om Graham er den slemme amerikanske politimannen, tar utenriksminister Rex Tillerson den snille kollegaens rolle. NTB-AFP skriver:

USA forsøker ikke å styrte regimet i Nord-Korea, lover utenriksminister Rex Tillerson. Han ber Kim Jong-un skrinlegge sitt atomprogram og forhandle.

Tillerson sa tirsdag at USA vil være villig til å snakke med Nord-Korea dersom landets ledere godtar at de er nødt til å nedruste.

– Vi tror ikke det er produktivt å ha en dialog der nordkoreanerne kommer til bordet med en antakelse om at de skal kunne holde på sine atomvåpen, sier utenriksministeren til pressen i Washington.

Samtidig forsøker Tillerson å berolige det isolerte landet om at det ikke trenger noe atomvåpenarsenal for å forsvare seg mot et amerikansk angrep.

– Vi ser ikke for oss regimeendring. Vi forsøker ikke å få regimet til å kollapse. Vi forsøker ikke å framskynde en gjenforening av halvøya, sier utenriksministeren og fortsetter:

– Vi er ikke på jakt etter en unnskyldning for å sende våre militære styrker nord for den 38. breddegrad. Og vi prøver å formidle dette til nordkoreanerne, sier Tillerson.

Tillerson toner også ned kritikken mot Kina fra president Donald Trump, som mener kineserne ikke gjør nok for å temme Kim Jong Uns atomprogram.

– Men vi tror at Kina har et spesielt og unikt forhold med mulighet til å påvirke det nordkoreanske regimet på måter som ingen andre kan, sier utenriksministeren og viser til de økonomiske forbindelsene mellom de to nabolandene.

Kinas tilbakeholdenhet overfor Nord-Korea skyldes nok mest ulysten på en varm potet i fanget, men handler også om geopolitisk strategi: Hvis amerikanerne til syvende og sist trapper ned konflikten med uforrettet sak, vil Trumps utenrikspolitiske ord få mindre vekt. Obamas røde linje var ingenting verdt når det kom til stykket. Trump er neppe komfortabel med å bli obamisert.