Nytt

Bildet: Trumps sikkerhetsteam blir selv av politiske motstandere betraktet som ett av de beste USA har hatt på mange år. Utenriksminister Rex Tillerson og forsvarsminister James Mattis har solid erfaring og den robusthet og fasthet som skal til for å manøvrere i en farlig verden. Her går de sammen i kolonnaden ved Det hvite hus etter å ha møtt Egypts Abdel Fattah el-Sisi 4. apri. Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Scanpix

Hele Senatet er invitert til Det hvite hus onsdag for å drøfte den alvorlige situasjonen rundt Nord-Korea, melder USA Today. Møtet vil bli ledet av utenriksminister Rex Tillerson og forsvarsminister James Mattis.

Det lyder som opplegget til et krigsråd. Nord-Korea og USA er involvert i et spill der den ene tester den andre for å se hvem som blunker først. Det er et høyt spill med en uforutsigbar motstander.

Sean Spicer sier at det er Republikanerne som er verter, og at Det hvite hus kun stiller med lokale. Det lyder kunstig.

«This is a Senate briefing convened by the majority leader, not a White House briefing,» White House press secretary Sean Spicer said. «We are just serving as the location.»

Hele den amerikanske sikkerhetsledelsen vil være til stede. Det lyder som alvorlige overlegninger skal finne sted:

Senate Majority Leader Mitch McConnell, R-Ky., organized the briefing, which will be conducted on Wednesday by Secretary of State Rex Tillerson and Defense Secretary James Mattis, Director of National Intelligence Dan Coats, and Gen. Joseph Dunford, chairman of the Joint Chiefs of Staff.

Nord-Korea har truet med å senke det amerikanske hangarskipet USS Vinson og leker med førsteslagsscenarier. Igår kom meldingen om at Nord-Korea produserer atombomber på løpende bånd, men trenger fire-fem år før det har en interkontinental rakett som kan bære atomhodene.

Skal USA sitte og vente til Nord-Korea har førsteslagskapasitet? Allerede nå driver Nord-Korea utpressing. Hvordan vil Kim Jong Un oppføre seg når han ikke lenger bløffer – hvis han bløffer?

USA ønsker å ta ut Kim Jong Un, men hva med Seoul? Nordkoreansk konvensjonelt artilleri kan ramme Seoul. Ødeleggelsene kan bli enorme.

Hva med forholdet til Kina?

Trusselen fra Nord-Korea kan være det amerikanerne kaller «imminent», det kan være amerikansk etterretning har informasjon som sier noe om intensjon, og at den er så alvorlig at presidenten må ha Senatets samtykke og backing. Formelt er det Senatet som gir presidenten fullmakt til å gå til krig.

Trump vil sikre seg tverrpolitisk backing. Krig er ikke noe for partipolitikk.