Bildet: Kim Jong Un omfavner teknikere og militære etter den vellykkede oppskytingen av den første interkontinentale raketten mandag. Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

Utenriksminister Rex Tillerson gjentok hva president Trump sa i januar: USA kommer ikke til å godta at Nord-Korea blir en atommakt.

Secretary of State Rex Tillerson vowed Tuesday that the U.S. would «never accept a nuclear-armed North Korea» while U.S. and South Korean forces held joint ballistic missile drills after the Communist nation successfully tested an intercontinental ballistic missile.

Tillerson also called for all nations to fully implement United Nations sanctions against North Korea, saying «global action is required to stop a global threat.»

Nå kan det innvendes at Nord-Korea allerede er en atommakt. Det har gjennomført fem atomprøvesprengninger. Men det har ennå igjen å mestre teknikken med å utstyre raketter med stridshoder som tåler å vende tilbake til atmosfæren der de utsettes for 7.000 grader Celsius.

Men det er bare et spørsmål om tid.

Når Tillerson gjentar Trumps ord er det derfor en klar advarsel og trussel. USA kommer ikke til å sitte stille og se på at en ustabil diktator får veto over Seouls være eller ikke være.

Utfallet av denne striden kan også påvirke Irans atomprogram. Hvis Kim Jong Un lykkes å utfordre USA, kan Teheran komme til å forberede seg på det samme når atomavtalen utløper om ti år.

Nord-Korea kom nærmere målet da det prøveskjøt en interkontinental rakett mandag. En rakett som går over 5000 km er ICBM. Den som ble prøveskutt mandag kunne nå Alaska og kanskje Hawai.

Cuba fikk ikke lov å true USA og USA kan ikke leve med at Nord-Korea gjør det.

Europa forstår ikke helt den amerikanske mentaliteten, men er tilbøyelig til å tro på forhandlinger.

Charles Krauthammer var krystallklar på Fox News: Slutt å snakke om felles interesser med Russland og Kina. Vi har forskjellige interesser, helt forskjellige. They don’t care om Nord-Korea får atomvåpen.

Krauthammer sa USA i verste fall må vurdere å gi Japan og Sør-Korea atomvåpen for å etablere en MAD – en mutual assured destruction-doktrine, slik at Nord-Korea vil vite at det undertegner sin egen dødsdom hvis det skulle forsøke seg.

Kim Yong Uns plan er å decouple, skille Sør-Koreas sikkerhet fra amerikanske sikkerhetsgaranter, ved å få USA til å innstille øvelsene sammen med Sør-Korea. Hvis Nord-Korea lykkes å slå en kile inn i forholdet, vil Nord-Korea ha vunnet.

Kinas president Xi Jinping og Vladimir Putin snakke i slike termer under møtet i Moskva mandag. De ønsker deeskalering, men det vil være på USAs og Sør-Koreas bekostning.

Trump har forsøkt å få Kina til å samarbeide i å presse Nord-Korea, men Kina later bare til å være måtelig interessert. Saken har to sider. Kina ønsker ikke at Nord-Korea går amok, men samtidig er Nord-Korea kjekt å ha som pressmiddel mot USA.

Men det har kanskje ikke gått opp for Kina at Trump ikke er som Obama?

Kina klaget mandag over at USA den senere tid hadde gjort ting som ikke var «helpful» i forholdet, som å selge våpen til Taiwan, la et krigsskip gå for nær en øy Kina gjør krav på og innføre sanksjoner mot en kinesisk bank som kanaliserer handel med Nord-Korean.

Xi’s comments in a phone call with Trump follow Beijing’s displeasure over U.S. arms sales to rival Taiwan, U.S. sanctions against a Chinese bank over its dealings with North Korea and, most recently, the sailing of a U.S. destroyer within the territorial seas limit of a Chinese-claimed island in the South China Sea.

Trump svarte i en tweet onsdag at Kinas handel med Nord-Korea har vokst med hele 40 prosent i første kvartal.

Kina utfordrer USAs hegemoni og bruker alle midler til å skaffe seg fordeler. Men Nord-Korea er en trussel ikke USA har råd til å la passere.

Trump-administrasjonen er enig om at tiden for «strategisk tålmodighet» er over. Den har pågått i 25 år og har ikke båret frukter.

USAs tidligere ambassadør til Seoul, Christopher Hill, sa til BBC i natt at USA godt kan gjøre et forsøk på å forhandle med Nord-Korea. Men det er ikke egentlig forhandlinger.

Det er «talks on talks», sa Hill. Samtaler for å sincere om det finnes grunnlag for å snakke sammen.

Det er det ikke. Nord-koreanerne er ikke interessert, sa Hill.

 

http://abcnews.go.com/Politics/trumps-stance-china-changed-amid-north-korea-threat/story?id=48433826

https://apnews.com/2915402bc49f490497dbc2eb4acfce44/China’s-Xi-warns-Trump-of-‘negative-factors’-hurting-US-ties

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂