Nord-Koreas interkontinentale ballistiske missil (ICBM) Hwasong-14 fotografert under en testoppskyting 29. juli, ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA (Foto: KCNA via Reuters)

Nord-Korea vurderer å ramme USAs militærbase på den amerikanske stillehavsøya Guam med ballistiske missiler. Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA skriver at landet «nøye vurderer planer» om et missilangrep mot den amerikanske stillehavsøya Guam, hvor USA har militærbase.

En talsmann for det nordkoreanske militæret sier til KCNA at planen kan settes i verk på flere måter og når som helst når diktator Kim Jong-un bestemmer seg.

Trusselen kommer kun timer etter at USAs president Donald Trump sa at Nord-Korea vil bli møtt med «ild og vrede som verden aldri før har sett» om landet fortsetter å true USA. Presidenten kom med uttalelsen tirsdag kveld under en pressebrief på sitt golfsted i New Jersey, der han for tiden ferierer.

Se video av Trumps uttalelse:

Trusselen kommer dager etter at FNs sikkerhetsråd vedtok nye sanksjoner overfor Nord-Korea etter landets siste oppskyting av ballistiske missiler. Vedtaket er det strengeste så langt og har som målsetting å kutte rundt en tredel av Nord-Koreas livsviktige handel med Kina.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un «har vært veldig truende, utover det normale, og som jeg sa vil de bli møtt med ild og vrede, og styrke, som verden aldri før har sett», fortsatte presidenten.

Målet: Andersen Air Force Base

I uttalelsen fra Nord-Korea nevnes det spesielt et potensielt angrep mot militærbasen Andersen Air Force Base, der «de amerikanske strategiske bombeflyene, som går på nervene til Nord-Korea, og truer og utpresser landet gjennom sine hyppige besøk over Sør-Korea, er utstasjonert».

Dette er en referanse til at to amerikanske bombefly fra denne basen fløy over Koreahalvøya sammen med japanske og sørkoreanske fly tidligere denne uken. Dette skal også være bakgrunnen for den nye trusselen, skriver CNN.

One of two U.S. Air Force B-1B Lancer bombers prepares to take off for a 10-hour mission into Japanese airspace and over the Korean Peninsula at Andersen Air Force Base, Guam July 30, 2017. Airman 1st Class Gerald Willis/U.S. Air Force/Handout via REUTERS.

Atomstridshoder

Ifølge en analyse fra USAs militære etterretningstjeneste (DIA) har Nord-Korea utviklet små kjernefysiske stridshoder som kan monteres på landets raketter, skriver The Washington Post , som har fått tilgang til deler av analysen.

I sin årlige rapport som ble lagt fram tirsdag, konkluderer det japanske forsvarsdepartementet med at det samme kan være tilfelle. I den japanske rapporten heter det at «det er mulig at Nord-Korea har klart å framstille miniatyriserte kjernefysiske våpen og har utviklet atomstridshoder».

Tidligere har amerikansk etterretning anslått at det vil ta minst tre år før Nord-Korea kan utvikle interkontinentale raketter som kan nå mål i USA. Det skal være de siste rakettoppskytingene som har fått DIA til å endre sine konklusjoner.

Sanksjonene skjerpet

For få dager siden vedtok FNs sikkerhetsråd nye sanksjoner overfor Nord-Korea etter landets siste oppskyting av ballistiske missiler. Vedtaket er det strengeste så langt og har som målsetting å kutte rundt en tredel av Nord-Koreas livsviktige handel med Kina.

Resolusjonen som ble vedtatt lørdag, forbyr all nordkoreansk eksport av kull, jern og bly, samt fisk og annen sjømat.

Det er beregnet at Nord-Korea som følge av de nye sanksjonene vil miste 1 milliard dollar årlig i eksportinntekter, eller nær 8 milliarder kroner.

Det tilsvarer en tredel av landets samlede, årlige eksportinntekter.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂