Donald Trump lover å ramme Nord-Korea med «ild og vrede» i et omfang som verden ikke har sett maken til hvis landet fortsetter å true USA. Det ble tirsdag kjent at Nord-Korea behersker teknikken med å lage atomstridshoder som kan plasseres på langtrekkende raketter.

Trump var klar og sterk i sin uttalelse til pressen: North Korea will be met with ‘fire and fury’

Se videoen fra CNBC:

Nord-Korea er dermed en fullbefaren atommakt, lenge før amerikanerne regnet med. Dette stiller atomprøvene og de truende uttalelsene til Kim Jong Un i et helt annet lys.

Sist lørdag vedtok Sikkerhetsrådet enstemmig sanksjoner mot Nord-Korea som særlig rammer landets eksport. Selv Kina og Russland stemte for. Kim Jong Un svarte på sanksjonene med å true USA og naboland med «fysiske handlinger.» Dette er bakgrunnen for Trumps uttalelse.

“North Korea best not make any more threats to the United States,” Mr. Trump told reporters at his golf club in Bedminster, N.J. “They will be met with fire and fury like the world has never seen. He has been very threatening beyond a normal state and as I said they will be met with fire and fury and frankly power the likes of which this world has never seen before.”

 

 

 Nord-Korea har utviklet små kjernefysiske stridshoder som kan monteres på landets raketter, ifølge en analyse fra USAs militære etterretningstjeneste (DIA).
Nord-Korea har startet produksjon av små kjernefysiske stridshoder som kan monteres på landets eksisterende raketter, konkluderer DIA i sin analyse, som The Washington Post har fått tilgang til deler av.

I sin årlige rapport som ble lagt fram tirsdag, konkluderer det japanske forsvarsdepartementet med at det samme kan være tilfelle. I den japanske rapporten heter det at «det er mulig at Nord-Korea har klart å framstille miniatyriserte kjernefysiske våpen og har utviklet atomstridshoder».

Det er bare to uker siden The Washington Post siterte en annen analyse fra DIA på at Nord-Korea allerede neste år kan nå byer i USA med raketter som kan utstyres med atomstridshode. Den analysen var i samsvar med det som også sørkoreansk etterretning har hevdet.

Tidligere har amerikansk etterretning anslått at det vil ta minst tre år før Nord-Korea kan utvikle interkontinentale raketter som kan nå mål i USA. Det skal være de siste rakettoppskytingene som har fått DIA til å endre sine konklusjoner. DIA konstaterer at landet har kommet lenger i utviklingen enn tidligere antatt.

I en analyse fra USA i forrige måned het det at Nord-Korea kan ha opp til 60 kjernefysiske våpen i sitt arsenal, dobbelt så mange som det uavhengige eksperter tidligere har antatt.

Verken DIA eller sjef for de amerikanske etterretningstjenestene, Daniel Coats, vil kommentere saken. (NTB-AP-DPA)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂