Bilde: Shinzo Abe og kona Akie med Trump og Melania i Mar-a-Lago 17 april. USAs rolle er helt avgjørende for Japans sikkeret. De har en del utestående på handelsområdet. Japans handelsoverskudd vs USA var 67 milliarder dollar i 2017. Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Scanpix

Påtroppende utenriksminister Mike Pompeo var på et hemmelig besøk i Pyongyang i påsken, forteller kilder i administrasjonen til amerikanske medier. Pompeo skulle forberede toppmøtet om Kim Jong Un og Donald Trump skal ha på forsommeren.

Det er direkte kontakt mellom ledelsen i de to land.

Pompeo viste til kontaktene under en høring i Senatets utenrikskomite, uten å nevne sitt besøk. Komiteen å godkjenne Pompeos kandidatur. Det har vært reserverasjoner mot ham, men nyheten om at han fungerer som ambassadør kan styrke hans kandidatur.

Innvendingene har gått på at Pompeo er for tøff. Men Japans statsminister Shinzo Abe kan fortelle at Nord-Korea har endret holdning siden Vinter-OL i Sør-Korea.

Abe var på besøk på Trumps landsted Mar-a-Lago tirsdag.

Mr. Abe said Japan had “observed major change in terms of North Korea’s behavior” since the Winter Olympics in South Korea, and credited Mr. Trump for the shift. “Your stance made it possible to achieve this major change,” he said, commending the president’s “maximum pressure” campaign.

Det er resultatene som teller.

Trump har utviklet et tett forhold til Shinzo Abe. Det er ingen annen leder han har hatt så mange møter med. Japan er et nøkkelland både i forhold til Nord-Korea og Kina.

Det bekreftes at av-nuklearisering, dvs avvikling av atomprogrammet, ikke frysing som for Irans del, står på dagsorden for et toppmøte.

Hvis det i tillegg skulle inngå en endelig våpenavtale mellom de to Korea’ene, vill det være en diplomatisk triumf for Trump som kan åpne veien for en gjenforening av halvøya.

 

CIA Director Mike Pompeo Met North Korea’s Kim Jong Un to Discuss Summit

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂