En japaner ser på nyheten om at Nord-Korea for første gang på halvannet år har skutt opp raketter i retning Japan. Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters/Scanpix

Nord-Korea skjøt i natt opp raketter ut over Japan-havet, for første gang på halvannet år. Rakettene gikk mellom syv og tyve mil, – ikke i nærheten av Japan,  men den politiske betydningen er større enn avstanden tilsier.

Kim Jong-Un har avstått fra oppskytinger som et tegn på goodwill i forhold til USAs forhandlingstilbud. Med oppskytingen markerer Nord-Korea avstand til USA.

Oppskytingen kommer like etter at Kim Jong-Un møtte Valdimir Putin. Oppskytingen kan tolkes som at Putin har blitt enig med Kim om å gi Trump en blåveis. Putin har gjort det samme i Venezuela.

Utenriksminister Mike Pompeo sa at Nicolas Madura befant seg på flyplassen klar til å dra i eksil i Cuba, da det kom ordre fra Kreml om å gå av og ta opp kampen. Det befinner seg russiske Spetznas-soldater i Venezuela og 25.000 cubanske sikkerhetsstyrker. Uten disse ville regimet falt.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂