Putins invasjon har skapt en ny situasjon i Europa. En “ny normal”. Svaret på denne er en stående styrke på 40.000 soldater som vil være i stand til å stanse et russisk angrep. Før invasjonen var det en tiendepart og de var bare ment som en snubletråd. For første gang nevnes Kina som en trussel pga det stadig tettere samarbeidet med Russland.

Stoltenberg sier dette i et eksklusivt intervju med Sunday Telegraph som vever det sammen med Boris Johnsons overraskende besøk i Kyiv lørdag.

Planene skal godkjennes på et Nato-toppmøte i juni.

Stoltenberg kommer også med en annen stor nyhet: For første gang skal trusselen fra Kina inn i Natos strategiske plan. Dette har også med Ukraina å gøre. Nato ser et stadig tettere samarbeid mellom Russland og Kina.

He also revealed that the threat from China would be enshrined into Nato’s “strategic concept”, its formal strategy document, for the first time, as Beijing and Moscow appeared to be “working more and more closely together”.

Det er en uttalelse som ikke vil falle i god jord i Beijing.

Stoltenberg markerte enighet med Zelenskyj i at det ikke er noen forskjell på offensive og defensive våpen, slik Tysklands Olaf Scholz påstår. Tyskland vil bare levere defensive våpen. Det er ganske spesielt for en generalsekretær å irettesette den tyske forbundskansler offentlig.

Stoltenberg markerer i hvert fall en mer offensiv holdning og mer solidaritet med Russlands naboer. Man kan si at Putin oppnår det motsatte at det som var hans mål: Holde Nato på armlengdes avstand.

Stoltenberg kaller det en “reset”, samme ord som Klaus Schwab bruker om det grønne skiftet.

But he added: “What we see now is a new reality, a new normal for European security. Therefore, we have now asked our military commanders to provide options for what we call a reset, a longer-term adaptation of Nato. I expect that Nato leaders will make decisions on this when they meet in Madrid at the Nato summit in June.”

Ifølge Stoltenberg har Nato allerede en styrke på 40.000 mann i øst. Ti ganger flere enn

Setting out plans for the “reset” of Nato, Mr Stoltenberg pointed out that it now already had 40,000 troops under its direct command in the eastern part of the alliance – nearly 10 times the number it had a few months before the invasion.

Det er særlig Estland, Latvia, Litauen og Polen som er utsatt.

Stoltenberg er tilfreds med at Tyskland nå sier de vil øke forsvarsbudsjettet til 2 prosent. Gitt Tysklands størrelse er det en formidabel økning. Det var under Trump at USA presset europeiske land til å bidra mer. USA har lenge sagt at de ikke gidder forsvare land som ikke har vilje til å forsvare seg selv. Trump uttalte seg så sent som under et rally nylig, rosende om Stoltenberg.

Exclusive: Full-scale Nato military force to defend borders (The Telegraph)

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.