Jens Stoltenberg under en pressekonferanse etter NATOs forsvarsministermøte i Brussel den 16. juni 2022. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB.

Vi må forberede oss på at Ukraina-krigen kan vare i årevis og medføre høye energi- og matvare­priser, men å gi Putin fritt spillerom er verre, sier NATOs general­sekretær Jens Stoltenberg i et intervju med Bild am Sonntag.

Ukraina kjemper heltemodig mot Russlands invasjon, og selv om russernes brutalitet øker, kan ukrainerne klare å drive dem ut av Donbass hvis de får mer moderne våpen, sier Stoltenberg, som presiserer at NATO ikke er direkte involvert i krigen.

Bild am Sonntag: Tyskland og de andre vestlige statene vil ikke under noen omstendighet bli part i krigen. Er det fare for eskalering hvis NATO bli for mye involvert?

Jens Stoltenberg: NATO vil fortsette å støtte Ukraina i sitt selvforsvar, men er ikke en del av konflikten. Vi hjelper landet, men vi kommer ikke til å sende NATO-soldater til Ukraina. Vi har styrket vårt eget forsvar, med 40.000 soldater under NATO-kommando. Vi sikrer alliansens territorium på land, til sjøs og i luften. Det er et klart budskap til Moskva, sånn at det ikke skal oppstå noen misforståelser om vår beredskap.

Russernes verbale rasling med atomvåpnene er uansvarlig, mener NATO-sjefen:

Bør vi være redde for Putins atomvåpen?

Vi ser ikke noe høyere beredskapsnivå hos de russiske kjernefysiske stridskreftene. Likevel er Russland kjernefysiske sabelrasling farlig og uansvarlig. Putin må vite at en atomkrig ikke kan vinnes og aldri må føres. Vårt signal til Russland er klart: NATO beskytter alle medlemsstater.

Selv om krigen blir lang og dyr for Vesten, er det en liten pris sammenlignet med den ukrainerne betaler, mener Stoltenberg, som også advarer mot konsekvensene av ikke å være rede til egen ofre: «

Hvis lærdommen Putin trekker fra denne krigen, er at han ganske enkelt kan fortsette som har gjorde etter krigen i Georgia i 2008 og okkupasjonen av Krim i 2014, vil vi betale en mye høyere pris.

Stoltenberg advarer også mot Kina:

Under NATO-toppmøtet i Madrid i juni skal det besluttes et nytt strategikonsept. Hittil hadde Russland vært nevnt som «partner». Hvordan vil NATO omgås Russland i fremtiden?

Når verden forandrer seg, gjør NATO det også. Og verden er blitt farligere. Vi vil erklære at Russland ikke lenger er en partner, men en trussel mot vår sikkerhet, fred og stabilitet. For første gang vil også Kina bli nevnt i teksten, fordi Kinas fremvekst er en utfordring for våre interesser, våre verdier og vår sikkerhet.

Finlands og Sveriges kandidatur som NATO-land er en historisk sjanse som vi må gripe, men betenkelighetene fra Tyrkia som angår PKK, må tas svært alvorlig, avslutter Stoltenberg.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.