Ukrainske styrker midt oppi det som spås å kunne bli en svært langvarig krig. Foto: AP Photo/Kostiantyn Liberov

Den uavhengige russiske eksperten Alekdandr Khramtsjikhin mener krigen vil vare i lang tid, uansett hvordan det går de neste ukene og månedene. – Kanskje så lenge som 20 år, sier han.

I Ukraina forbereder man seg nå på neste trekk fra Putin, etter en ukrainsk offensiv de siste dagene, skriver NTB-AFP. Det vises til en rekke fagfolk som har meninger om temaet.

Alekdandr Khramtsjikhin er en russer som omtales som «uavhengig ekspert», og han mener dette vil ta lang tid, lengre enn de fleste har tenkt seg.

Han tror at Putin nå i første omgang ønsker å vente på vinteren, som vil bli hard for Ukraina. Dermed kan man også vente seg russiske angrep på ukrainsk infrastruktur, som kan skape problemer for ukrainerne, mener han.

Etter gjenerobringen av tusenvis av kvadratkilometer og en rekke byer og tettsteder virker det som Ukraina har initiativet på slagmarken. Noen ukrainske embetsfolk snakker allerede om at seieren er innen rekkevidde.

– Det blir som en snøball som ruller og ruller. Vi skal få se at verdens nest mektigste hær gjør retrett, sa forsvarsminister Oleksij Reznikov i den franske avisa Le Monde mandag.

– Utelukkende taktisk suksess

Man kan vente store russiske forflytninger etter tilbakeslaget, spår forskeren Alexander Grinberg ved tenketanken Jerusalem Institute for Strategy and Security. Han mener den ukrainske offensiven en «spektakulær, men utelukkende taktisk suksess.»

Ivan Kluszcz ved Foreign Policy Research Institute i Estland advarer om at Ukraina neppe kan opprettholde offensiven til evig tid. Til gjengjeld har den russiske ledelsen begrenset med alternativer.

Putin vil ikke mobilisere

– Putin har så langt ikke valgt å gjennomføre full mobilisering i Russland. Gjør han det, risikerer han å skape mer ustabilitet, fordi kravene krigen stiller til befolkningen øker drastisk, sier Kluszcz.

Det er også risikabelt å skulle trekke seg ut av Ukraina, ettersom militæret og befolkningen forventer en form for seier.

Få ventet seg gjennombruddet

Den ukrainske offensiven i nordøst, ved Kharkiv, kom tilsynelatende som en overraskelse for russerne. Det er her Ukraina har gjenerobret mest territorium. I tillegg fortsetter ukrainerne med artilleri- og luftangrep mot logistikkapparatet til Russland.

Tilgangen på avansert, vestlig artilleri (som HIMARS) gjør den ukrainske beskytningen uhyre effektiv og vanskelig og håndtere for russerne.

Lite fleksibelt hierarki

Russlands største problemer kan være mangelen på personell og et militært hierarki som overlater lite beslutningsevne til offiserene som faktisk har oversikt over slagmarkens realiteter.

– Russiske styrker er svært avhengige av jernbanetransport for å få tak i artilleriammunisjon og tungt utstyr, skriver tidligere Nato-topp Ben Hodges i en tweet.

Han mener gjenerobringen av byen Kupjansk vil føre til store problemer for russiske soldater i området.

– Kan vare i 20 år

– Ukraina har klart å tvinge russerne tilbake i åpen strid for første gang siden krigen begynte. Evnen til å organisere to separate offensiver med 20.000 soldater kan peke på at Ukraina nå har større kapasitet enn Russland, sier den franske analytikeren og tidligere oberst Michel Goya.

Alekdandr Khramtsjikhin mener dette er en svært uforutsigbar krig som kan svinge frem og tilbake i lang tid:

– Det ville være uklokt å utelukke at krigens pendel vipper tilbake til Russlands favør, advarer Khramtsjikhin.

Han mener krigen uansett vil vare i lang tid, uansett hvordan de neste ukene og månedene utspiller seg.

– Kanskje så lenge som 20 år, sier han.

Mye vil også avhenge av hvor lenge og i hvilke omfang den vestlige materiell-støtten til Ukraina vil fortsette.

Ikke minst er det også mange eksperter som påpeker at det er uvisst hvordan den politiske situasjonen i Russland kan utvikle seg, om dersom fremgangen uteblir og kostnadene for krigen blir høyere og høyere.

Les også: 

En russisk desertørs dagbok avslører en militærmakt i forfall

Bestill fra Document forlag:

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.