Ukrainas væpnede styrker forbereder seg på en av de mest skremmende operasjoner en militær styrke kan forsøke: å fordrive en befestet fiende. Forberedelsene skal være i gang til en våroffensiv. Hvis ikke Ukraina lykkes med denne lenge forventede offensiven risikerer de å havne i en vanskelig situasjon.

Dette skriver Daniel Michaels og James Marson i Wall Street Journal.

I fjor gjennomførte ukrainerne en vellykket offensiv i området rundt Kharkiv. Men de står foran større utfordringer i år, siden de ukrainske styrkene mangler antallet våpen ledelsen i Kiev mener de behøver, og russerne har utarbeidet gode forsvarsstillinger.

Mye står på spill, og risikoen er høy, mener Mark Kimmit. Han er en pensjonert brigadegeneral fra artilleriet i U.S. Army.

– With little battlefield progress and declining attention worldwide, the Ukrainians must break out of the current stalemate or face increased calls for a cease-fire and negotiations.

Det er allerede klare tegn på at stadig flere i Europa og USA er i ferd med å miste viljen til å fortsette de massive leveransene av våpen til Ukraina. Hvis Ukraina ikke lykkes med å presse invasjonsstyrkene tilbake på en merkbar måte, så vil trolig flere kreve våpenhvile og forhandlinger.

Volodymyr Zelenskyj har uttalt at målet for en offensiv er å presse de russiske styrkene tilbake fra 18 prosent av områdene de kontrollerer. Hemmeligholdet er stort, og håpet er selvsagt at de lykkes med å overraske russerne, slik de klarte i fjorårets offensiv.

Den gangen fikk de russerne til å tro at angrepet ville rettes mot Kherson, men offensiven lykkes i stedet med å frigjøre store områder i og rundt Kharkiv (Kherson ble gjenerobret senere).

Torturkamre og massegraver funnet i Kharkiv

Mai eller juni?

‘Strateger som overvåker forberedelsene forventer at offensiven vil finne sted i mai eller juni, men dette vet vi ikke. Mange begrunner et så sent angrep med gjørmen som utgjør et stort problem for de angripende styrkene, som forvansker fremrykking med stridsvogner og andre kjøretøy.

Men den berømte gjørmen i Ukraina vil også skape problemer for russerne. Også forsvarsposisjoner er avhengig av mobilitet, siden russerne faktisk ikke vet hvor angrepet vil finne sted.

Dog kan det spille en rolle at USA ikke er skikkelig i gang med å trene opp ukrainske styrker i bruken av M1 Abrams-stridsvogner og annet utstyr til slagmarken.

Hovedmålet er å trenge gjennom de russiske forsvarslinjene, sier presidentrådgiveren Mykhailo Podolyak i et intervju. Han beskriver motoffensiven som «en konkret matematisk kalkulasjon».

Ukrainas forsyninger av både utstyr og tropper blir bedre, ettersom leveransene av vestlig utstyr øker og soldater som er trent i Vest-Europa vender hjem. Spørsmålet er om det er tilstrekkelig.

In recent days, Ukraine and its allies have posted images of newly arrived Bradley Fighting Vehicles from the U.S. and French AMX-10 infantry fighting vehicles. Others have announced additional commitments of equipment, including more German-made Leopard tanks.

But their numbers still fall short of what Mr. Zelensky and his team have requested for months.

Det er flere mulige mål hvor ukrainerne kan angripe, sier Ben Barry, som tidligere har kommandert en britisk pansret bataljon. Barry er i dag tilknyttet International Institute for Strategic Studies, en tenketank i London. Overraskelsesmomentet har stor betydning, mener Barry.

– It is important to ensure Russians cannot mass a strong defense along the line of attack, nor quickly react to a Ukrainian penetration.

De siste ukene har Ukraina økt antall angrep på radaranlegg og utstyr russerne benytter til elektronisk krigføring.

Donbas-regionen anses som et mulig mål. Men der har det vært kamper siden 2014, og forsvarsposisjonene er sterkt befestet.

Ukrainerne kan også vurdere et angrep sørover, for å dele de russiske styrkene som beskytter Krim i to.

Det som blir avgjørende er om de russiske styrkene er villige til – og har stridsevne til – å beskytte sine posisjoner sterkt nok. Her hersker det en viss usikkerhet. Ingen vet egentlig hvor resolutte russiske soldater vil opptre mot et ukrainsk angrep, men Ukraina har ikke råd til å undervurdere hvilken motstand de vil møte på.

Kiev vil trolig holde en stor del av sine styrker i reserve, slik at de kan forsterke offensiven der den lykkes, og være forberedt på en eventuell russisk motoffensiv.

Logistikken spiller som alltid en ekstremt viktig rolle i krigføring, og kan ha avgjørende betydning. Tungt militært utstyr trenger både nye forsyninger og jevnlig vedlikehold for å beholde stridsevnen.

Dette er selvsagt en utfordring også for russerne, avhengig av hvor offensiven vil finne sted. Trolig er dette en viktig del av ukrainernes taktiske vurderinger.

Fra mitt ståsted virker det mest fornuftig å angripe sørover, i et forsøk på å isolere de russiske styrkene i sørvest. Men dette er også noe russerne trolig forventer, og vil derfor ikke skape et moment av overraskelse. Dog kan Ukraina kanskje klare å forvirre russerne ved å bygge opp sine styrker til et angrep i en annen retning.

I løpet av juni vet vi nok bedre.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som ebok!

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.