Russland trapper opp kampen om byen Bakhmut i Donetsk i Øst-Ukraina, og ukrainske styrker er underlegne i både antall og våpen. Ifølge ukrainerne bruker russiske styrker Stalin-metoder, og forsøker å omringe byen.

Regjeringen i Kiev sier en ny russisk offensiv er nært forestående. Ifølge lokale ukrainske tropper er byen i ferd med å bli omringet etter måneder med harde kamper, ifølge Wall Street Journal.

Bølger av russiske tropper presser seg inn fra øst, og to pongtongbroer over elven som ble rammet for noen dager siden er kun farbare til fots.

Ukrainians said they were fighting for each block, but were outnumbered and outgunned, and the Russians were slowly taking territory in the city.

– Fienden trapper opp presset i sektorene Bakhmut og Vuhledar. I møte med deres overlegenhet i antall soldater og våpen i Donbas, har vi fordelen av en profesjonell militær ledelse og soldatenes mot, sa viseforsvarsminister Ganna Maljar onsdag. (NTB)

Russland har satt inn et stort antall soldater og tatt i bruk store mengder våpen og utstyr i et forsøk på å bryte gjennom de ukrainske forsvarslinjene.

Kampene pågår nå fra bygning til bygning. Ukrainske soldater må forlate bygninger etter hvert som russerne jevner de med jorda, og gjenopptar kampen fra nabobygninger.

“If we hold a building and then they level it, of course we have to step back to another building,” said one private from the 93rd brigade who was resupplying troops around the city.

Den samme soldaten sier at russerne har ti ganger så mange styrker som ukrainerne i enkelte deler av byen. Men siden begge sidene mangler ammunisjon så er bruken av artilleri redusert.

Den ukrainske soldaten beskriver kampene som svært harde.

“It’s really bad,” he said. “Really hard.”

Russiske styrker presser også på fra sørvest. Det virker som om russerne har endret taktikk. Det ser ut til at de har gitt opp forsøket på å trenge gjennom byen, og i stedet forsøker å omringe Bakhmut.

En ukrainsk løytnant sier russerne presser seg fram fra øst, sør og nord.

Guvernøren i Donetsk-regionen, Pavlo Kyrylenko, sier russerne angriper med raketter på en nådeløs måte. Han lover at de russiske troppene vil møtes like nådeløst.

“The Russians are mercilessly scorching our earth with fire,” he said in a social-media post on Saturday. “And they will be mercilessly punished—every occupier will meet death on our land.”

Ukrainerne vurderer å flytte frontlinjen til Chasiv Var, vest for Bakhmut. Soldater er allerede i gang med å befeste området med skyttergraver.

En tidligere ukrainsk offiser sier russerne bruker taktikk som minner om andre verdenskrig.

“They’ve gone back to using Stalin-era methods,” he said in an interview.

Ukrainske tropper skal være underbemannet, og mangler forsyninger. De har sterkt behov for ammunisjon, men etterlyser særlig de stridsvognene de er lovet.

Det ser ut til at russerne satser alt på å bryte gjennom før stridsvognene ankommer. Samtidig forventes det at russerne ønsker å starte en stor offensiv rundt 24. februar for å markere at krigen har pågått et år.

Mens kampene rundt Bakhmut raser, pågår samtaler om å gi Ukraina jagerfly og langtrekkende raketter.

Les også:

-Samtaler igang om å gi Ukraina jagerfly og langtrekkende raketter

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.