Ukraina har kunngjort at deres militærstyrker har inntatt flere landsbyer i sørøst som var under russisk kontroll. Dette er de første rapporterte fremskrittene som følge av motoffensiven, mens kampene raser langs frontlinjen.

Kiev hevder at deres styrker har avansert rundt en kilometer for å gjenerobre tre små, men strategisk plasserte landsbyer i Donetsk-regionen: Blahodatne, Neskuchne og Makarivka. Dette rapporterer The Times.

Mandag morgen hevdet Ukrainas viseforsvarsminister Hanna Maliar at også landsbyen Storozheve i Donetsk var frigjort av 35th Separate Brigade of Marines.

I alt skal det ha vært 25 trefninger/slag de siste 24 timene i nærheten av Bakhmut, som lenge har vært episenteret for kampene i øst. Videoklipp viser ukrainske soldater som heiser ukrainske flagg i Blahodatne, som ligger nær grensen til Zaporizjzja Oblast.

Blahodatne skal ha blitt erobret av 68th Separate Hunter Brigade.

Moskva har ikke bekreftet ukrainsk fremgang, men enkelte russiske militærbloggere indikerer at ukrainske styrker har inntatt Blahodatne og Neskuchne, mens kampene pågår rundt Makarivka.

Landsbyen Blahodatne, som hadde rundt 1000 innbyggere før invasjonen i februar i fjor, ligger i ruten mot Mariupol, som russerne erobret i mai i fjor.

Analysts have suggested that the city might be a target of Ukraine’s counteroffensive in a bid to cut the “land bridge” linking Russian occupied territory in Donetsk and Crimea.

Samtidig blir det kjent at lederen for Wagner-gruppen har nektet å signere en kontrakt som legger hæren av leiesoldater under kontroll av det russiske forsvarsdepartementet.

Yevgeny Prigozhin has become one of the Kremlin’s fiercest critics, accusing it of failing to fight the war properly and warning that Moscow would lose control of Bakhmut after taking over from his fighters.

Både russiske militærbloggere og ukrainske soldater tegner et variert bilde av hva som egentlig foregår på slagmarken. Det er kommet flere rapporter fra begge sider om at ukrainske styrker har måtte tåle tap av både tropper og militære kjøretøyer i forsøk på å bryte gjennom de russiske linjene, som ligger i flere dype rekker.

Les også:

Zelenskyj bekrefter at Ukrainas offensiv er i gang

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.