Russerne dundrer løs på Severodonetsk i Luhansk og følger samme taktikk hele tiden: Voldsomt bombardement i fem-seks timer etterfulgt av infanteriangrep som gir store tap. Soldatene sendes rett i døden. Hvor lenge kan det pågå? Russisk ledelse synes ikke å bry seg.

Institute for the Study of War, ISW, har analysert den russiske krigføringen som er oppsiktsvekkende ved at den ikke synes å ta lærdom av tapene. Dette har ukrainerne dratt fordel av. De forsøker å la russerne ødelegge seg selv i en utmattelseskrig.

Russerne har samlet så mange soldater og så meget materiel, at de har en 20 mod én-overmagt over for ukrainerne, og målet er helt ude af proportioner med den pris, som de betaler for hver en gade, hver en rygende rest af en bygning.

Allerede 23. april kæmpede de i forstæderne af Sjervjerdonetsk, og først nu – fem uger senere – er de tæt på at tage byen.

Det er ikke et russisk gennembrud. Snarere en russisk nedslidning, vurderer ISW.

Severodonetsk er den 44. største by i Ukraina. Er den virkelig verdt alle tapene? Svaret gir seg selv.

Det russiske nettsted MK har intervjuet en russer som deltar i kampene, Mikhail Ukhatjev, og han avslører hvor ujevn striden er. Ukrainernes vestlige våpen er  langt overlegne de russiske.

Han beskriver, hvordan den ukrainske fjende syntes at være alle steder og ingen steder. Mortérgranater regnede pludselig ned over ham, panserværnsprojektiler kom flyvende ud af skoven, og rundt omkring ham var russiske kampvogne i brand.

»De har en lille hær,« siger han om ukrainerne, »men de kan deres kram«.

Han beskriver, hvordan ukrainerne er udstyret med det mest moderne NATO-udstyr, for eksempel droner og termisk udstyr til at få øje på russerne. Oplysningerne bliver straks digitalt sendt til tablets i mobile enheder, som derefter angriber, skriver han.

Russland har mistet så mange av sine stridsvogner og pansrede kjøretøy at de har måttet ta ut gamle T-62-stridsvogner som har tynnere stålplater.

Panserkommandant Ukhatjev liker ikke heroiseringen i russiske medier og seiersbevisstheten. Virkeligheten er ganske annerledes. Selv døde han av en splint fra en ukrainsk rakett. Russland ofrer sine beste soldater. Det ser ut til at ledelsen blir desperat etter seire og ofrer hva som helst for å vinne.

Serhiy Haidai, Luhansk’s regional governor, said Russians were using the “same tactics over and over again”.

“They shell for several hours – for three, four, five hours – in a row and then attack,” he added.

“Those who attack die. Then the shelling and attack follow again, and so on until they break through somewhere.”

Nå kan det hende at de klarer å ta Severodonetsk, men det er den type seire russerne ikke har råd til. De blør ihjel. USA anslår at de har mistet 30.000 soldater.

En fransk soldat ble drept utenfor Severodonetsk mandag. Frédéric Leclerc-Imhoff, (32) jobbet for TV-stasjonen BFMTV. Det var hans andre tur til Ukraina.

 

Video afslører, hvordan ukrainske soldater nedslider fjenden. »Vi må aldrig undervurdere dem … de rammer med hvert eneste skud«

 

‘Suicide mission’ for Russian forces ordered to capture Severodonetsk

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.