Ukrainske styrer har rykket frem i øst og har inntatt de viktige knutepunktbyene Izium og Kupjansk. Putins forbindelseslinjer begynner å bli farlig utsatt. Og ukrainernes seire kan bare være begynnelsen på en offensiv som allerede ryster russernes grep om Øst-Ukraina.

Russland bekreftet ukrainsk fremgang da de meldte om taktisk tilbaketrekning i områdene hvor ukrainerne har rykket frem:

– For å oppnå målene i den militære spesialoperasjonen for å frigjøre Donbas, er det tatt en beslutning om å omgruppere russiske styrker stasjonert i Balaklija og Izium-regionene, for å styrke innsatsen langs Donetsk-fronten, heter det i en uttalelse fra forsvarsdepartementet i Moskva.

Izium har vært under russisk kontroll i fem måneder, og en større gruppe russiske soldater har vært stasjonert der. En ukrainsk offiser sier lørdag til CNN at ukrainske styrker allerede har rykket inn i byen.

Lørdag ble det også meldt at ukrainske styrker har rykket inn i Kupjansk, som de siste månedene har vært okkupert av Russland. Stemmer det, betyr det at Ukraina har tatt kontroll over en sentral forsyningslinje i øst.

Tilbakegangen påvirker de russiske soldatenes motivasjon. Det virker som om hæren går i oppløsning.

Tankesmia Institute of the study of war (ISW) skrev før helgen at det er desperasjon å spore i de russiske militærbloggene som følger situasjonen i Ukraina. Bloggene gir et unikt innblikk i hva som rører seg i russiske forsvarsmiljøer. Der ble det blant annet rettet sterk kritikk mot de russiske styrkenes evne til å holde posisjoner i Kharkiv.

Bilder og filmopptak som deles i sosiale medier, viser også store mengder russisk militærutstyr etterlatt av russiske styrker som trekker seg tilbake.

Bloggen Oryx, som samler opplysninger om kampene i Ukraina ut fra bilder og andre åpne kilder, melder fredag om 43 nye russiske tap av tungt utstyr. Av disse skal 31 ha blitt erobret og dermed overtatt av ukrainske styrker.

Det dreier seg om alt fra stridsvogner og personellkjøretøy til luftvernsystemer.

På bloggens liste over ukrainske tap er det fredag notert fem nye tap av utstyr, tillegg til fem tap av ukrainske fly som stammer fra kamper tidligere i krigen. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.