Satelittbilde som skal vise en russisk lastebilkolonne med artilleri på slep, på vei mot Kharkiv.  Foto:  Maxar Technologies via AP

Krigen kan ha gått over i en ny fase. Det ukrainske militæret oppgir at Russland har sendt flere styrker til Øst-Ukraina, og at de prøver å bryte gjennom ukrainske forsvarsstillinger.

Etter å ha gjennomført tilbaketrekningen fra områdene rundt hovedstaden Kyiv, ser det nå ut til at de russiske invasjonsstyrkene vil konsentrere seg om mer avgrensede områder i sør og øst.

Militærledelsen i Kyiv opplyser søndag at det pågår kamper nær Izium, sørøst for storbyen Kharkiv, der russiske soldater forsøker å bryte gjennom de ukrainske forsvarsstillingene. Dette ifølge NTB-AP.

Samtidig som Russland har sendt flere soldater til området, fortsetter russiske styrker å skyte granater mot Kharkiv, ifølge meldingen.

Dette fører til store ødeleggelser, ikke minst av sivile mål.

Russiske styrker fortsetter også forsøket på å ta kontroll over Mariupol, som har en viktig havn ved Azovhavet. Byen har vært beleiret i nesten halvannen måned, og russernes forsøk på å innta byen har så langt vært forgjeves.

Men Mariupol bærer nå mer eller mindre preg av å være en eneste stor ruin, den er omringet, og det er tilnærmet umulig å få inn nye forsyninger til forsvarerne. Det er uvisst hvor lenge ukrainske styrker kan holde stand her, selv om byen regnes for å være en hard nøtt å erobre. Se lenke til egen sak nederst i artikkelen

Ifølge egne opplysninger forsetter ukrainske styrker å påføre russerne tap, og igjen er det transportkolonner som skal være rammet:

Tidligere søndag hevdet en militær tjenestemann i Kharkiv-regionen, Oleh Synegubov, at ukrainske styrker har ødelagt en stor russisk kolonne med utstyr og mannskap som var på vei til Izium.

Opplysningene om dette ble lagt ut på Telegram , og viderebrakt av blant annet nettstedet Ukrinform.

Ifølge Synegubov pågår det evakueringer av sivile fra steder der det er ventet en opptrapping de neste dagene, og det skal også være fraktet mer humanitær hjelp inn til områdene.

Krigen har kostet Russland mange soldater i form av døde, sårede, tilfangetatte og desertører. Man trenger derfor ytterligere mannskaper ved fronten, for å fortsette angrepet mot nabolandet. Det holder ikke lenger med landets stående styrker, så nå gjennomføres innkalling/mobilisering av reservister av ukjent stridsdyktighet og militær kvalitet.

Den svenske forfatteren og forsvarseksperten Lars Wilderang oppdaterer daglig fra krigen, og forteller om mobiliseringen:

Den brittiska underrättelsetjänsten uppger att de som nu mobiliserats i Ryssland handlar om individer som tjänstgjort inom försvaret sedan 2012, dvs de tio yngsta årskullarna av värnpliktiga reservister. Man säger också att Ryssland försöker rekrytera i det ockuperade Transnistrien i Moldavien.

Les også: 

Mariupol, en by i byen som er nærmest uinntagelig

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.