Russisk bombardement rammer boligblokk i Kharkiv, fredag 22. april 22, 2022. Foto:  AP Photo/Felipe Dana

Det pågår harde kamper flere steder øst i Ukraina. Russiske styrker forsøker å nedkjempe de gjenværende ukrainerne i Azov-stålverket i Mariupol, men har ikke lykkes.

NTB-AFP melder som den seneste utviklingen i krigen. Russland har trappet kraftig opp sin offensiv øst i landet, etter at man nylig ga opp forsøkene på å innta hovedstaden Kyiv, og har omplassert betydelige styrker.

Ikke minst er det nå i de to såkalte utbryterrepublikkene Kuhansk og Donets det nå kjempes.  Russeren har nå gått over til sin tradisjonelle fremgangsmåte fra 2. verdenskrig, nemlig å legge områder mest mulig i ruiner med massivt bombardement fra artilleri og flybombing.

Dette medfører ikke bare enorme ødeleggelser av bebyggelse, men rammer også i stor grad sivile.

– Døgnet rundt er det artilleriangrep, sier guvernør Serhij Hajdaj i Luhansk-regionen, ifølge NTB-AFP .

I en video lagt ut på meldingstjenesten Telegram ber han folk evakuere om de har mulighet.

Russiske styrker fortsetter å angripe byene Rubizjne og Sievjerodonetsk, ifølge guvernøren.

Deler av regionen Luhansk har vært kontrollert av prorussiske separatister helt siden 2014. Russernes bombardement rammer nå innbyggerne enten de er prorussiske eller proukrainske.

Men også Ukraina har store styrker i området, og er i stand til å utføre offensive operasjoner. I regionen Kharkiv hevder guvernør Oleh Synegubov at de ukrainske styrkene har klart å gjenerobre tre landsbyer nær grensa mot Russland.

– Våre enheter sparket de russiske styrkene ut av bosetningene Bezrukij, Slatine og Prudjanka, sier han på Telegram.

Kampene om disse landsbyene fant sted fredag morgen.

I den beleirede havnebyen Mariupol fortsetter kampene om det store, sentralt beliggende Azov-stålverket. Byen er ikke falt slik russerne gjentatte ganger har fortalt.

Russland har ifølge NTV-AFP igangsatt nye flyangrep mot stålverket i Mariupol også i dag.

Azovstal er et av Europas største stålverk, og omfatter et stort antall bygninger utover et område på hele 11 millioner kvadratmeter. Her har Ukrainia gjennom flere år bygget sterke forsvarsverk, og forberedt seg på den russiske invasjonen man lenge har fryktet ville komme før eller senere.

– Fienden prøver å knuse forsvarernes motstand fullstendig, sa regjeringsrådgiver Oleksij Arestovitsj lørdag.

Russlands president Vladimir Putin skal for få dager siden ha gitt de russiske styrkene ordre om å ikke angripe det store stålverket. I stedet fikk de beskjed om å beleire anlegget, noe som åpenbart innebærer kraftig bombardement.

Hver dag som går uten at dette stålverket innstas, utgjør et prestisjetap for de tallmessige overlegne russiske styrkene i Mariupol.

Her bindes det også opp offensiv kapasitet som russerne hadde hatt bruk for ved andre avsnitt.

Ifølge ukrainske medier skal forsvarerne ha fått nye forsyninger av ammunisjon utenfra, levert per helikopter i en nattlig aksjon. De oppga at de ikke trente verken mat eller vann, men skal også ha fått dette.

 Sekretær i Det nasjonale sikkerhetsrådet Alexei Danilov sa at tilførselen av nødvendige varer til Mariupol fant sted ved  hjelp av helikoptre, forsvarerne av byen ba bare om  ammunisjon, skrives det.

Den svenske forfatteren og forsvarseksperten Lars Wilderang melder på sin nettside om at russiske styrker skal ha mistet et større antall offiserer i byen Kherson, da en kommandoplass ble angrepet av ukrainske spesialstyrker mens det pågikk et større planleggingsmøte der. Opptil 50 russiske offiserer skal ha blitt drept, om informasjon stemmer:

Det uppges att en av president Zelenskys rådgivare ska sagt att Ukrainas försvar förstörde en rysk ledningsplats i Chersonregionen. Den ska bemannats av upp till 50 officerare.

Det är i så fall åtminstone tredje gången som man i Cherson och södra Ukraina slår ut en ledningsplats, och flera generaler har dödats tidigare i regionen.

I Butsja, utenfor hovedstaden Kyiv, sier ordfører Anatolij Fedoruk at 412 døde er funnet etter at russiske styrker trakk seg ut av området. Tallet er omtrent det samme som tidligere er oppgitt av ukrainsk politi.

Mange eksperter og politikere, blant annet i FN , mener de mange likfunnene i Butsja representerer grove krigsforbrytelser begått av Russland.

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Kents bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.