Rester av en skole etter bombeangrep i Chernihiv, Ukraina. Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka

Rundt 60 mennesker er drept i et russisk angrep mot en skole som ble brukt som tilfluktsrom i Luhansk øst i Ukraina, sier en ukrainsk guvernør.

Skolebygget ligger i landsbyen Bilohorivka, og kjelleren ble ifølge Serhij Hajdaj brukt som tilfluktsrom av om lag 90 mennesker. Han er guvernør og leder for den militære administrasjonen i Luhansk, som ligger øst i Ukraina.

Søndag morgen var to døde personer trukket ut av ruinene. I alt 27 personer er ifølge guvernøren reddet ut i live, og sju av dem er såret, sier Hajdaj.

– Trolig er alle de 60 menneskene som fortsatt er under ruinene av huset, døde, skriver han på Telegram.

Hajdaj har også publisert en video på Twitter av en sammenrast bygning der det brenner i ruinene.

Truss fordømmer

Angrepet skal ha skjedd lørdag kveld. Redningsarbeidet skal ha blitt avbrutt natt til søndag, men ble gjenopptatt søndag morgen.

Opplysningene er ikke bekreftet av andre kilder, og det russiske forsvarsdepartementet har ikke svart på spørsmål om den påståtte bombingen, skriver Reuters.

– Forferdet over Russlands siste angrep på en skole i Luhansk-regionen, som førte til at uskyldige mennesker som hadde søkt tilflukt fra russisk bombardement, døde. Målrettede angrep på sivile og sivil infrastruktur er krigsforbrytelser, skriver den britiske utenriksministeren Liz Truss på Twitter.

– Vi vil sørge for at Putins regime stilles til ansvar, skriver hun videre.

– Russisk fly slapp bombe

Ifølge guvernøren hadde landsbyboere søkt dekning i skolen etter at en annen bygning som ble brukt som tilfluktsrom, ble ødelagt. Skolen skal da ha vært det eneste stedet der folk kunne ta dekning.

– Nesten hele landsbyen hadde søkt tilflukt, alle som ikke var evakuert, sier Hajdaj til CNN.

Han hevder at et russisk fly slapp en bombe på skolen.

Det foregår harde kamper i Luhansk, som er ett av fylkene som russiskvennlige separatister har hatt delvis kontroll over siden 2014.

Bilohorivka ligger rundt 10 kilometer vest for Lysytsjansk, som er under kraftige russiske angrep. Etter flere dager uten særlig framgang, har russiske styrker nå gjort noen framskritt i Donbas-regionen helt øst i Ukraina, opplyser ukrainske kilder.

– Russerne rykker fram

– I retning Lyman har fienden erobret den nordlige kanten av Sjandrigolove etter angrep, skriver den ukrainske generalstaben i en situasjonsrapport søndag.

Sjandrigolove ligger rundt 20 kilometer fra storbyen Slavjansk, som er et mål for de russiske invasjonsstyrkene. I rapporten står det også at russiske styrker fortsetter angrepene i retning av Sievjerodonetsk og Avdijivka.

Etter over to måneder med kamper har russiske styrker kontroll over den lille byen Popasna. De ukrainske styrkene har forflyttet seg til stillinger rett utenfor byen.

Guvernør Serhij Hajdaj i Luhansk-regionen sier ifølge nyhetsbyrået UNIAN at det er harde kamper ved forstaden Vojevodivka utenfor storbyen Sievjerodonetsk. Samtidig meldes det at russiske styrker er på defensiven ved storbyen Kharkiv lenger nord.

De kraftige russiske angrepene fortsetter også mot stålverket Azovstal i Mariupol, der de gjenværende ukrainske styrkene har forskanset seg.

Les også: 

ISW: Ukrainsk motoffensiv ved Kharkiv har framgang

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.