harde kamper har i lengre tid pågått i Luhansk-området.  Foto: Luhansk region military administration via AP

Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu sier at russiske styrker har tatt kontroll over Lysytsjansk og dermed hele Luhansk-provinsen. Dette er ikke bekreftet av Ukraina.

Sjojgu har underrettet president Vladimir Putin om at de russiske styrkene sammen med lokal separatistmilitser har tatt full kontroll over Lysytsjansk, heter det i kommunikeet fra det russiske forsvarsdepartementet, ifølge russiske nyhetsbyråer.

Russerne hevder dermed å ha «frigjort» hele Luhansk fylke i Ukraina.

Det er NTB-AP som melder om saken.

Ukrainske styrker har i ukevis utkjempet harde kamper for å hindre russerne i å okkupere byen, slik de gjorde med nabobyen Sievjerodonetsk for en uke siden. Her har begge parter lidd betydelige tap.

Lysytsjansk var den siste lommen i Luhansk-provinsen som Ukraina fortsatt hadde kontroll over, og en russisk okkupasjon av byen vil være viktig for å besette hele Donbas og andre deler av Øst-Ukraina.

Motstridende meldinger

De siste dagene har det vært motstridende meldinger om statusen for Lysytsjansk. Guvernør i Luhansk, Serhij Hajdaj, erkjente søndag at russiske styrker hadde fått et fotfeste i byen, men hevdet at de fortsatt hadde kontroll.

Dagen før avviste Ukraina påstander fra de russisk-støttede separatistene om at byen var omringet og at de ukrainske styrkene var innelåst.

Men den amerikanske tenketanken Institute for the Study of War skrev i sin siste rapport at Lysytsjansk trolig var falt allerede lørdag, og at de ukrainske styrkene var trukket ut. De viste til verifiserte bilder av russiske soldater som spaserte rolig nord og sørøst i byen.

Ukraina har ennå ikke kommentert meldingene fra Moskva.

Ifølge den svenske forsvarseksperten og journalisten Lars Wilderängs daglig oppdaterte side om Ukraina-krigen, er ikke de russiske meldingene korrekte:

Att Ryssland skulle erövrat hela Lychyansk är omstritt och förnekas av Ukraina. En pressekreterare i det ukrainska nationalgardet förnekar det hela och uppger att Ukraina fortfarande har trupp i staden. I generalstabens morgonrapport nämns bara att rysk trupp koncentrerar sig på att befästa sina ställningar i området.

DeepstateMap, som konservativt bara lägger ut sådant som är bekräftat visar fortfarande att staden är i ukrainska händer. Detta trots ryska filmer från staden igår, men dessa kan förstås varit fejk – har man inte varit själv i staden kanske det är svårt att avgöra om de är filmade där eller någon annanstans. LiveUAMap bekräftar dock filmen från centrala staden, men låter bara halva staden vara i ryska händer.

Ryktet om Lychyansk fall verkar således övedrivet och Ukraina verkar alltså fortsätta försvara Donbasutbuktningen, skriver Wilderäng.

Lettere å forsvare

Lysytsjansk ligger på en høyde og er dermed lettere å forsvare enn Sievjerodonetsk på den andre siden av elva. Lørdag opplyste Ukraina at russerne for første gang hadde klart å krysse elva, noe som skapte en ny trussel mot Lysytsjansk.

Luhansk og Donetsk er de to provinsene som utgjør Donbas. Siden russerne måtte trekke seg ut av områdene rundt Kyiv og Kharkiv, har de konsentrert seg om å få kontroll over de to provinsene.

I februar, dager før invasjonen av Ukraina, anerkjente Russland de to provinsene som uavhengige «folkerepublikker».

Fortsatt er store deler av Donetsk på ukrainske hender. Den neste byen som ligger an til å bli utsatt for en kraftig russisk offensiv, er Slavjansk, der den ukrainske provinsadministrasjonen for Donetsk holder til. Den blir allerede utsatt for intens artilleriild, skriver NTB-AP.

 

Sommer er tid for å lese gode bøker:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Husk å støtte Document i sommer:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.