FN bekrefter at evakuering av sivile pågår fra det beleirede stålverket Azovstal i Mariupol. Rundt 100 sivile er på vei ut, ifølge Ukrainas president.

To grupper med sivile fra området ved stålverket skal ha ankommet en landsby øst for Mariupol søndag, ifølge en fotograf fra nyhetsbyrået Reuters.

Søndag ettermiddag bekrefter FN overfor nyhetsbyrået AP at det pågår en operasjon for å evakuere folk fra Azovstal. Talspersonen Saviano Abreu sier det skjer i samarbeid med Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), samt både ukrainske og russiske myndigheter. Abreu sier situasjonen er svært kompleks og vil ikke gi flere detaljer.

Opptil 1.000 sivile har ifølge ukrainske myndigheter søkt ly i stålverket, men lever under svært dårlige forhold. Det er anslagsvis 100.000 sivile igjen i resten av Mariupol, som hadde 450.000 innbyggere før krigen.

Separatistkontrollert landsby

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at en første gruppe på 100 personer er på vei til «kontrollert område».

– I morgen møter vi dem i Zaporizjzja, tvitrer han sent lørdag ettermiddag.

Zaporizjzja ligger rundt 230 kilometer nordvest for Mariupol. Byen har vært et viktig stoppested for titusener som er tvunget på flukt fra den beleirede byen.

Reuters-bilder viser imidlertid sivile som ankommer landsbyen Bezimenne. Landsbyen kontrolleres av russisk-støttede separatister i Donetsk-regionen, rundt 30 kilometer øst for Mariupol. I den første gruppen var rundt 40 sivile, og senere ankom ytterligere 14 mennesker et mottakssenter i landsbyen, ifølge Reuters’ fotograf.

Også en AP-journalist så kvinner og barn ankomme Bezimenne sammen med representanter fra FN og Røde Kors søndag.

230 kilometer

– FN bekrefter at en trygg passasje-operasjon pågår i stålverket Azovstal, i samarbeid med ICRC og partene i konflikten, sier talsmann Jens Lærke i FNs nødhjelpskontor OCHA.

Han forteller at kolonnen som deltar i evakueringen, la i vei fredag. Den kjørte 230 kilometer og kom fram til stålverket i Mariupol lørdag morgen.

Russiske og ukrainske kilder har oppgitt ulike tall på hvor mange som er evakuert i løpet av helgen. Russlands forsvarsdepartement sa at to grupper med til sammen 46 sivile forlot området rundt stålverket lørdag. Samme dag sa de ukrainske Azov-brigadene, som forsvarer Azovstal, at 20 sivile hadde forlatt området.

FN har ikke oppgitt noen tall på hvor mange som er hentet ut.

«Apokalypse»

Mariupol ligger ved Svartehavet og ble beleiret av russiske styrker kort tid etter invasjonen 24. februar.

FNs generalsekretær António Guterres sa i Kyiv torsdag at organisasjonen gjør alt i sin makt for å sikre evakueringen av sivile fra byen.

– Befolkningen i Mariupol har i dag et desperat behov. De trenger en fluktrute fra apokalypsen, sa han.

Situasjonen på bakken er imidlertid fortsatt svært vanskelig, og sivile som har forsøkt å rømme fra byen på egen hånd, har hevdet at russiske styrker skyter på dem. Ukrainske myndigheter har gjentatte ganger anklaget russiske styrker for å bombardere fluktruter som partene er blitt enige om.

Anslagsvis 2.000 ukrainske soldater er i Azovstal, som blant annet inneholder et stort nettverk med underjordiske tunneler fra den kalde krigen.

Les også:

Mariupol, en by i byen som er nærmest uinntagelig

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.