Russlands president Vladimir Putin under feiring  av Seiersdagen i fjor, 9. mai 2021. Foto: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

De russiske bombardementene i Ukraina øker frem mot feiringen av Seiersdagen, dagen da Nazi-Tyskland kapitulerte til Sovjet i 1945. Putin trenger å vise noe som kan kalles seier.

NTB- AFP skriver at ukrainske myndigheter tror Russland vil forsøke å innkassere flest mulig seire før landet markerer Seiersdagen, den 9, mai. Da vil det tradisjonen tro avholdes en storstilt militærparade i Moskva.

Det har ikke kommet altfor mange gode nyheter fra krigen i Ukraina, sett med russiske øyne. Samtidig begynner det å bli vanskeligere for regimet i Kreml å skjule de økende tapstallene, i form av drepte og sårede som sendes hjem til Russland.

Det antas at president Vladimir Putin i forbindelse med den historiske Seiersdagen har behov for å vise frem noe konkret som kan fremstilles som seier eller markant fremgang.

Det har også gått rykter om at det planlegges en markering i den nå russisk-kontrollerte byen Mariupol, der russiske styrker har slitt uventet lenge med å overvinne ukrainske forsvarere. Den siste motstanden i Azovstal-stålverket sentralt  i byen er enda ikke brutt sammen.

Ifølge ukrainske myndigheter har russiske styrker nå gjenopptatt angrepene mot dette stålverket, for å kunne nedkjempe all motstand innen  9. mai.

Ukrainas visestatsminister Iryna Veretsjuk har samtidig sagt at det vil bli gjort nye forsøk på å evakuere sivile fra stålverket lørdag.

Også på andre avsnitt pågår det russiske bombardementet, og lite tyder på at det gjøres noen forskjell på sivile og militære mål. Boligområder og hele bydeler legges i grus.

Ifølge den ukrainske redningstjenesten har en rakett truffet en teknisk høyskole i Kostjantynivka i Donetsk øst i landet. Raketten utløste en brann, og minst to personer skal ha mistet livet.

Guvernøren i Donetsk-fylket sier det har vært massive bombardement langs frontlinjen.

Men det oppgis også at ukrainske styrker går nå til kraftige motangrep flere steder. Ifølge forsvarsdepartementet i Kyiv pågår det en ukrainsk motoffensiv i områdene omkring storbyen Kharkiv. Her var russiske styrker nødt til å ødelegge tre veibruer for å forsinke den ukrainske fremmarsjen.

Ukrainske styrker har de siste dagene lyktes med å drive de russiske soldatene lenger bort fra byen, slik at det blir vanskeligere for russerne å beskyte den med artilleri.

Opplysningene fra ukrainske myndigheter er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Les også: 

Russland sliter i Ukraina: – Har tapt flere soldater enn i Afghanistan

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.