President Vladimir Putin taler ved paraden i Moskva 9. mai 2023. Foto: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Under sin tale på seiersdagen serverer president Vladimir Putin en fortelling om at «det russiske moderlandet er under angrep»

I talen på seiersdagen for de 2. verdenskrig presenterer president Putin en oppfatning av virkeligheten der det er Russland som er under angrep.

Dette til tross for at krigen foregår på ukrainsk land, og startet med at russiske styrker rykket inn i nabolandet.

NTB-Reuters melder om saken tirsdag formiddag.

Han forteller også at Russland ønsker en fredelig fremtid, men at det som føres en reell krig mot Russland.

Presidenten fortsetter sin tale med å forklare at vestlige eliter sprer hat og russofobi.

Ifølge Putin skal også Vesten ha glemt hvem som beseiret nazistene. Han nevner ikke at vestlige land spilte en ikke ubetydelig rolle i krigen mot Nazi-Tyskland, ikke minst ved å gi massiv hjelp til Sovjetunionen.

I dag fremstilles tvert imot hele Vesten som mer eller mindre «nazistisk» av Putin.

I vestlige land er imidlertid de fleste i dag nokså ferdige med 2. verdenskrig, i og med at denne krigen tok slutt for 78 år siden.

Når det gjelder de noe over 40 millioner mennesker som bor i Ukraina, beretter Putin at at disse skal være tatt som gissel av et statskupp og vestlige ambisjoner.

Vendepunkt

Mange observatører har ventet med en viss spenning på denne talen. Den sier først og fremst frem noe om hvilke temaer den russiske propagandaen vil spille på fremover.

Det er et åpent spørsmål om det er noen i den russiske ledelsen som selv tror på dette verdensbildet som fremføres. I de fleste andre land oppfattes denne agitasjonen som stadig mer bisarr.

Videre i talen fikk man høre at Putin roser landets soldater som er med på denne angivelige forsvarskrigen. Den kalles for øvrig fortsatt spesiell militæroperasjon:

– Vi er alle stolte over dem som deltar i den spesielle militæroperasjonen, sier Putin om de krigende soldatene i Ukraina.

– Hele landet står samlet i vår støtte til våre helter, vi ber for dere, sier presidenten.

Putin sier også at hele verden er ved et vendepunkt på grunn av krigen han mener er blitt sluppet løs mot Russland.

Presidenten avsluttet talen med et kamprop for soldatene.

– For Russland. For våre tapre styrker. For seier, sa Putin.

Paraden rullet over Den røde plass. 

Militærparaden på Den røde plass går av stabelen som planlagt, men feiringen av seiersdagen er tonet ned flere andre steder.

Seiersdagen er en av de viktigste i den russiske kalenderen og markerer seieren over Nazi-Tyskland.

TV-bilder viser Putin som håndhilser på veteraner fra andre verdenskrig. Lederne fra Kasakhstan, Armenia, Belarus, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan er også på plass i Moskva.

Vanligvis avholdes disse paradene en rekke steder i Russland.

I år er imidlertid arrangementene innstilt eller sterkt redusert i mange byer. Det er oppgitt at dette har å gjøre med faren for terror. Men det antas at det også har sammenheng med at store deler av russiske styrker er opptatt med å krige mot Ukraina, og at man rett og slett ikke har ledige soldater og materiell å paradere med.  Se sak under.

Prigozjin: Russiske styrker flykter

Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin deler i liten grad det offisielle russiske bildet av det som foregår. Han sier ifølge NTB at russiske styrker nå flykter fra kampene i Bakhmut. Samtidig sier han at hans styrker fortsatt venter på ammunisjon til å kunne slåss.

Prigozjin, som leder det beryktede leiesoldatselskapet, la ut en video samtidig som militærparaden foregikk i Moskva på seiersdagen. Det vil av mange oppfattes som en kraftig fornærmelse av president Putin.

I videoen sier han at den russiske staten ikke er i stand til å forsvare landet.

Les også: 

Russland ned­skalerer feiringen av seieren mot Nazi-Tyskland

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.