Russland anklaget torsdag USA for å stå bak det de sier var et droneangrep mot Kreml i Moskva med det formål å drepe president Vladimir Putin. 

USA svarte med å si at påstandene er falske.

– Jeg kan forsikre dere om at USA ikke var involvert i dette. Uansett hva det var, var vi ikke involvert, sa Det hvite hus’ talsmann for nasjonal sikkerhet, John Kirby, i et intervju med MSNBC.

– Vi hadde ingenting med dette å gjøre.

En dag etter å ha beskyldt Ukraina for det de kalte et terrorangrep, flyttet Kreml-administrasjonen fokuset over på USA, men uten å legge fram bevis for å underbygge beskyldningene.

Ukraina har benektet involvering i hendelsen i de tidlige timene av onsdag, da videoopptak viste to flygende gjenstander som nærmet seg Senatspalasset innenfor Kremls murer og en som eksploderte med et sterkt lysglimt.

– Forsøk på å benekte dette, både i Kiev og i Washington, er selvfølgelig helt latterlig. Vi vet veldig godt at beslutninger om slike handlinger, om slike terrorangrep, ikke tas i Kiev, men i Washington, sa Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Han sa at USA «utvilsomt» sto bak det påståtte angrepet og la til – igjen uten å oppgi bevis – at Washington ofte velger ut både hvilke mål Ukraina skal angripe, og hvordan de skal angripes.

– Dette blir også ofte diktert fra den andre siden av Atlanteren. Vi vet dette godt og er klar ovdet ……. I Washington må de helt klart forstå at vi vet dette, fortsatte Peskov.

Kirby sa at det fortsatt er uklart hva som egentlig skjedde i Kreml.

– Vi vet fortsatt ikke helt hva som skjedde, og Washington vurderer fortsatt situasjonen, sa han.

Russland har stadig oftere sagt at de ser på USA som en direkte deltaker i krigen i Ukraina, som har til hensikt å påføre Moskva et «strategisk nederlag».

USA benekter dette og sier at de bevæpner Ukraina for å forsvare seg mot Russlands invasjon og gjenerobre territorium som Moskva har erobret ulovlig i løpet av mer enn 14 måneders krig.

Russland hevder Ukraina prøvde å angripe Putin i Kreml med droner

Oppfordrer til å drepe Zelenskij
Peskovs påstand om at USA står bak et komplott for å drepe Putin går lenger enn tidligere beskyldninger fra Kreml mot Washington.

Putin var ikke i Kreml på det tidspunktet, og sikkerhetsanalytikere har hånet ideen om at hendelsen var et alvorlig attentatforsøk.

Men Russland har sagt at de forbeholder seg retten til å gjengjelde, og enkelte inkludert tidligere president Dmitrij Medvedev, har sagt at de nå bør «fysisk eliminere» Ukrainas president Volodymyr Zelenskij.

Peskov nektet å si om Russland så på Zelenskyj som et legitimt mål.

Han sa at Russland har en rekke alternativer, og at svaret, når det kommer, vil bli nøye vurdert og balansert.

Peskov sa også at en hasteetterforskning er i gang, men kunne ikke si når resultatene ville bli kjent.

Putin var i Kreml torsdag, og de ansatte arbeidet som normalt, sa han.

Hendelsen fant sted mindre enn en uke før Russlands feiring av Seiersdagen 9. mai, som markerer Nazi-Tysklands nederlag i andre verdenskrig, en viktig helligdag og en mulighet for Putin til å samle russerne bak det han kaller Russlands «spesielle militæroperasjon» i Ukraina.

Peskov sa at luftforsvaret vil ha høyere beredskap, noe som vil skje uansett på grunn av militærparaden på Den røde plass, høytidens midtpunkt, like over Kreml-muren fra stedet for det påståtte angrepet.

Han sa at paraden ville gå som normalt, og inkludere en tale fra presidenten.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.