En blanding av ordkrig og angrep driver frem en eskalering av krigen. Det er ugjendrivelig at det skjer flere sabotasjeaksjoner inne på russisk territorium enn før. Når det gjelder de to dronene som fløy over Moskva og legger noen sogar skylden på russerne selv. Men de sprenger kanskje ikke egne ojelagre?

Russiske myndigheter melder om enda et droneangrep mot et russisk oljeraffineri ved Svartehavet.

Meldingen ble viderebrakt av det statlige russiske nyhetsbyrået Tass fredag morgen. Det er andre gang på to dager at raffineriet ifølge russiske myndigheter blir angrepet.

Oljeraffineriet ligger sør i Russland ved byen Novorossijsk like ved Svartehavet. Russiske myndigheter har ikke sagt noe om hvem de mener står bak.

Ifølge en ikke navngitt kilder har dronen forårsaket en brann på et 60 kvadratmeter stort område, men ingen personer skal være såret eller drept.

Dette var angrep no 2 i løpet av 24 timer.

Det russiske nyhetsbyrået Tass meldte torsdag om en ny brann i et drivstofflager i Sør-Russland, ikke langt fra Ukraina.

Angivelig ble brannen ved oljeraffineriet Ilski utløst av et droneangrep.

Raffineriet ligger ikke langt unna den ukrainske Krim-halvøya, som Russland har annektert.

Også onsdag skal det ha vært en stor brann i et drivstofflager i nærheten av Krim som følge av et droneangrep.

Samtidig sier russerne at de angrep et senter hvor amerikanske instruktører styrte angrepene mot Russland.
Russland hevder de har angrepet utenlandske instruktører i Ukraina

Russland har angrepet en base for utenlandske instruktører i Ukraina, ifølge en russisk militær talsperson.

Sergej Zybinskij, talsperson for den vestlige kampgruppen i det russiske militæret, sier til det statlige nyhetsbyrået Ria Novosti at angrepet skjedde i Tsjernihiv-regionen.

Han sier at det dreier seg om et flyangrep mot en midlertidig base for utenlandske instruktører.

Det kommer ikke fram om noen er drept eller såret i angrepet. Opplysningene er ikke verifisert av uavhengige kilder eller kommentert av Ukraina.

Vestlige land gir ukrainske soldater opplæring i flere land. Ifølge lekkede amerikanske dokumenter er det også Nato-styrker på plass på bakken i Ukraina. Dette er ikke verifisert, men Moskva har sagt at de lenge har visst at utenlandske instruktører er på plass i Ukraina. (NTB)

Men amerikanerne driver ikke bare opplæring, de styrer også angrepene med de avanserte HIMARS-rakettene som har høy grad av presisjon. Det sitter operatører i det østlige Polen og styrer angrepene. Russerne vet selvsagt dette. Å drive angrep fra tredjeparts territorium risikerer å utløse motangrep. Situasjonen kan fort komme ut av kontroll.

Mest oppmerksomhet vakte de to dronene som kom inn over Moskva, hvorav ett ble skutt ned og ett havarerte. Ukrainerne bedyrer at det ikke var dem. Russerne mener de var ute etter å drepe Putin.

Det er et farlig spill. Sjansen for å ramme Putin er mikroskopisk. Men bare det at en drone kommer inn over hovedstaden oppleves av russerne som en provokasjon. De ser ikke symmetrien med at de selv angriper Kyiv.

Mediene forstyrrer en fri meningsdannelse ved aldri å stille kritiske spørsmål. Kyvi, Washington og Nato har rett og russerne lyver. Det kalles med et annet ord for propaganda.

USA har benektet at de var involvert. Det har også Ukraina gjort. President Volodymyr Zelenskyj svarte helt tydelig da han fikk spørsmål om det fra TV 2 i Helsingfors:

– Vi angriper ikke Putin og vi angriper ikke Moskva, sa Zelenskyj og la til at de knapt hadde våpen nok som det var, og at de slett ikke kan bruke dem i Moskva.

USA er også tydelige i talen: Peskov farer med løgn, sier Pentagons talsmann John Kirby.

Tror på Zelenskyj

Etterretningsekspert Tom Røseth ved Forsvaretshøyskole har bitt seg merke i hvor tydelig Zelenskyj var i sin benektelse.

– Det kan ikke utelukkes at Ukraina står bak, men det fremstår nå som mindre sannsynlig, sier Røseth.

– Kyiv er generelt troverdig i sine benektelser, men Moskva ofte kommer med tvilsomme eller falske uttalelser. At Zelenskyj går så klart ut gir fallhøyde om det viser seg om det er feil, med mindre tillit til hans uttalelser, påpeker han.

Han sier at et eventuelt motiv for Ukraina kan være å sende et budskap til Kreml og den russiske befolkningen om at det er en krig der selv ikke Kreml er trygt.

Røseth sier at Ukraina har kapasitet til å gjennomføre et slikt angrep og at de har vist det med angrep mot rene militære mål tidligere.

Sto Russland bak?

En annen teori er at det er Russland selv som står bak, eventuelt for å rettferdiggjøre et større angrep i Ukraina.

– Det er absolutt sannsynlig, Russland har kommet med hårreisende påstander om «skitne bomber» og biologiske våpen som Ukrainerne skal ha arbeidet med sammen med amerikanerne, uten at dette synes å ha feste i virkeligheten, sier Røseth.

– Tilliten til Kyiv er naturlig nok større en til Moskva – noe russisk side selv har skylden i – gjennom det store antall villedninger og usannheter gjennom denne krigen, sier han. (NTB)

Det er samme modus operandi som overfor sprengningen av Nord Stream. Uansett hvor absurd det lyder, så luftes det som en sannsynlighet at russerne ødelegger sin egen infrastruktur.

Denne propagandaen har sagt tæret på tilliten til og oppslutningen om krigen og den synes bare å intensiveres.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.