I flere dager har det kommet meldinger om eksplosjoner og branner inne i Russland, men Kyiv har ikke villet bekrefte og vestlige medier tar deres ord for god fisk. Nå sier ukrainske kilder at det er de som står for angrepene og at det er en forberedelse til våroffensiven.

En rekke angrep inne i Russland tyder på at Ukraina forbereder seg på den lenge varslede våroffensiven, mener ekspert.

Den siste tidden har det kommet stadige meldinger om branner i raffinerier, sabotasje av togspor og andre angrep på infrastruktur i Russland.

..

– Alt dette er blitt gjort for å forberede en offensiv, sier Mykhailo Samus, visedirektør ved Senteret for militære studier i Kyiv.

– Jeg er sikker på at intensiteten i angrepene kommer til å øke, slår han fast.

Dette er dramatiske ord. Hva vil Russland foreta seg?

Nå antydes det også at det kan ha vært Ukraina som sto bak droneangrepet på Kreml.

Visedirektør Samus forsøker å trekke en linje i sanden: Ukraina anvender ikke vestlige droner.

Samus sier at Ukraina passer på å ikke bruke vestlige våpen i slike angrep.

– Det er bestemt en enighet om ikke å bruke tyske, franske eller amerikanske våpen for å ramme russisk territorium, sier han.

En annen sak er at «verdenssamfunnet» ikke anser områdene for russiske, men okkupert jord.

Listen over hendelser inne i Russland – og områder som Russland hevder er russiske, men som av verdenssamfunnet er anerkjent som Ukraina – blir større nær sagt dag for dag.

..

Samus sier at Ukraina utvider rekkevidden for angrep. Han sier det er forberedelser på en offensiv for å frigjøre Krim og de delvis okkuperte regionene Zaporizjzja og Kherson.

Ekspert: Ukraina gjør klart for offensivID: 18189333
NTB-AFP 6. mai kl  04.47

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.