Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tror fortsatt de ukrainske styrkene kan motstå den russiske våroffensiven og selv komme på offensiven. Men i et intervju med BBC utelukker han å overgi ukrainsk territorium i en eventuell fredsavtale med Russland.

– Ethvert kompromiss om territorium vil gjøre oss svakere som stat, sa Zelenskyj til BBC.

–  Det handler ikke om det å kompromisse. Hvorfor skulle vi frykte det? Det er flere millioner kompromisser i livet. Spørsmål er: Med hvem? Kompromiss med Putin? Nei. Fordi det finnes ingen tillit, la han til.

I intervjuet innrømmet han at den russiske våroffensiven allerede er i gang, men han tror at de ukrainske styrker kan stå imot til de kan innlede en motoffensiv. Han gjentok bønnen til vestlige land om mer militærhjelp, raskt.

Men Kyiv er blitt stadig mer frustrert over hvor tregt det går med leveransene av vestlige våpen. Leveranser av stridsvogner som blant annet ble lovet av Tyskland, USA og Storbritannia, antas fortsatt å være uker unna å ankomme slagmarken.

– Moderne våpen får selvfølgelig fart i fredsprosessen. Våpen er det eneste språket Russland forstår, sa Zelenskyj. (BBC)

Bakhmut evakueres

I flere uker har det pågått harde kamper i og rundt Bakhmut i Donetsk-regionen. De siste dagene har soldater fra Wagner-gruppen rykket fram nord og sør for byen og truer med å omringe den, og ukrainske myndigheter ber nå sivile om å forlate byen.

– For å være ærlig, er jeg veldig overrasket over at det fortsatt er 6000 sivile der, skriver visestatsminister Iryna Veresjtsjuk på Telegram.

– De som velger å bli i Bakhmut, setter seg selv og sine kjære i fare, skriver hun videre. Veresjtsjuk sier at dette også skaper ytterligere risiko for politiet og militæret, og at det «hindrer vårt forsvar og våre sikkerhetsstyrker fra å jobbe ordentlig i byen».

Wagner-gruppens leder hevdet torsdag at Bakhmut, som hadde rundt 70.000 innbyggere før krigen, vil falle innen april. (NTB)

Les også:

Putin måtte bøye av og gi Wagner-gruppen æren

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.