Ukrainske styrker hevder å ha gjenerobret områder kontrollert av russiske styrker, mens Russland hevder å ha erobret nye områder i Ukraina.

Ukrainske regjeringsstyrker hevder å ha drevet russiske invasjonsstyrker ut av byen Makariv, som ligger om lag 60 kilometer vest for hovedstaden Kyiv.

– Takket være våre forsvareres heroiske innsats, ble Ukrainas flagg heist over byen Makariv. Fienden ble kastet ut, skriver generalstaben i det ukrainske forsvaret på Facebook, ifølge BBC.

Opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold, men kommer tre dager etter at et russisk artilleriangrep drepte sju innbyggere i byen, ifølge lokalt politi.

Gjenerobringen av Makariv ser ut til å ha gitt de ukrainske styrkene mulighet til å ta kontroll over en viktig motorvei og å hindre russiske styrker i å omringe hovedstaden fra nordvest.

Russiske framskritt

Men i forstedene til Kyiv har de russiske styrkene klart å gjøre framskritt. De skal ha tatt over deler av forstedene Busja, Hostomel og Irpin, nordvest for hovedstaden, ifølge det ukrainske forsvarsdepartementet.

Disse forstedene har vært slagmarker siden den første uka av invasjonen.

I tillegg har russiske og russisk-allierte styrker rykket fram ytterligere fire kilometer inn i Ukraina, sier talsperson Igor Konasjenkov i Russlands forsvarsdepartement.

Ifølge Konasjenkov har landsbyen Urozhaine i Luhansk falt, og det pågår kamper om kontrollen over ytterligere tre landsbyer. Kampene i Luhansk-regionen har i tillegg ført til at Russland og dets allierte har gjort krav på tre bosetninger der, sier Konasjenkov.

Påstandene har ikke blitt bekreftet av uavhengige kilder.

Tirsdag morgen meldte ukrainske regjeringsstyrker at russiske styrker har tatt kontroll over en landkorridor som blokkerer Ukrainas tilgang til Azovhavet. Mariupol, som er omringet av russiske styrker, ligger på denne strekningen.

Mariupol kan falle snart

Ifølge en rapport fra Institute for the Study of War (ISW) vil Mariupol falle innen få uker.

I sin daglige oppdatering om konflikten skriver det amerikanske instituttet at russiske styrker ikke utførte noen offensive operasjoner nær Kyiv mandag. De styrker i stedet sine forsvarsposisjoner, melder BBC.

Også russiske styrker i det nordøstlige Ukraina var stillestående og har vært «ute av stand til å løse logistikkproblemer», skriver ISW.

I Mariupol er situasjonen derimot annerledes, mener instituttet. Her har russiske styrker gjort «sakte, men jevne framskritt», og har beskutt sivil infrastruktur.

I tillegg påpeker instituttet at Russland har blitt tvunget til å utplassere reservestyrker av lav kvalitet, inkludert «lavberedskapsenheter» fra helt øst i Russland, for å erstatte tap ved frontlinjen.

Evakuering

Ukrainske styrker skulle forsøke å åpne tre humanitære korridorer for å evakuere sivile fra områder rundt den beleirede byen Mariupol tirsdag.

Korridorene vil føre folk fra områdene Berdyansk, Yur’ivka og Nikolske og ta dem fram til Zaporizjzja, ifølge Ukrainas visestatsminister Irina Veresjtsjuk.

Rundt 130.000 av Mariupols opprinnelige befolkning på 440.000 mennesker er fortsatt i byen, ifølge det russiske forsvarsdepartementet.

Snart tom for mat

I byen Kherson, som blir kontrollert av russiske styrker, er det ifølge ukrainske myndigheter i ferd med å bli kritisk for innbyggerne. Byen skal snart være tom for mat og medisiner.

– Khersons 300.000 innbyggere står foran en humanitær katastrofe på grunn av de russiske styrkenes blokade, skriver talsperson for utenriksdepartementet, Oleg Nikolenko, på Twitter.

Byen har vært under russiske styrkers kontroll i omtrent to uker.

Ifølge Nikolenko nekter Russland å åpne humanitære korridorer for å evakuere sivile fra byen. Han ber om at Russlands «barbariske taktikker» blir stanset før det er for seint.

Guterres: Umulig å vinne

Minst 953 sivile er drept i Ukraina siden Russland invaderte landet 24. februar, melder FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) tirsdag. Trolig er det egentlige tallet mye høyere.

FNs generalsekretær António Guterres ba tirsdag Russland om å avslutte sin «absurde krig» i Ukraina, og erklærte at krigen er umulig å vinne.

– Denne krigen går ingensteds, og det fort, sa Guterres på et pressetreff tirsdag.

– I mer enn to uker har Mariupol vært omringet av russiske styrker og blitt nådeløst bombet, beskutt og angrepet. Og for hva? Selv om Mariupol faller, kan ikke Ukraina erobres by for by, gate for gate, hus for hus, sa han.

Mer offensive

Ukrainske styrker har de siste dagene endret sine operasjoner på slagmarken i enkelte områder. Formålet er å gjenvinne områder fra de invaderende russiske styrkene, mener USA.

Nå er deres styrker på enkelte steder i en offensiv, sier talsperson for det amerikanske forsvarsdepartementet, John Kirby, til CNN.

– De går etter russerne og driver dem ut av steder de tidligere har erobret. Vi har sett denne endringen i momentum nå de siste dagene, sier han, og legger til at dette blant annet gjelder i Mykolajiv i sør.

Endret angrepsmønster

Den begrensede framgangen på bakken, sammen med antatte store tap av personell og materiell, har ført til en endring i handlingsmønster også fra russisk side.

Ifølge en tjenesteperson i USAs militære, har Russland økt aktiviteten både i luftrommet og med marinen i Svartehavet. Rundt 300 flytokt har funnet sted de siste 24 timene.

Målet med toktene er å ødelegge kampviljen til de ukrainske forsvarerne.

– De drar ikke veldig langt inn i ukrainsk luftrom, eller oppholder seg der lenge, ettersom ukrainerne forsvarer seg svært smidig, sier tjenestepersonen.

Trapper opp

Også Ukraina har trappet opp aktiviteten i lufta for å nekte Russland dominans. Likevel er det svært få tokt som ender i luftkamp mellom jagerfly.

I Svartehavet viser Russland tegn til «økt marineaktivitet» gjennom bruk av krigsskip til bombardement av Odesa, ifølge tjenestepersonen.

Han legger til at det ikke er tegn til noen kommende landgang i byen.

– Det vi ser er et nesten desperat forsøk fra Russlands side på å skape fremdrift og å snu trenden i sin favør, sier han.

Tror Hviterussland vil rykke inn

– Putin trenger støtte. Hva som helst kan hjelpe, sier en Nato-kilde til CNN tirsdag. Flere kilder sier til kanalen at Hviterussland trolig forbereder seg på å slutte seg til Russlands krigføring i Ukraina.

Også kilder fra den hviterussiske opposisjonen sier at flere tusen soldater står klare til å rykke inn i Ukraina så snart som i løpet av de neste dagene.

Verken USA eller Nato tror at hviterussiske styrker allerede befinner seg i Ukraina og sier at den endelige beslutningen om de skal rykke inn, vil bli tatt av president Vladimir Putin i Moskva.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.