Her følger en løpende oppdatering om krigshandlingene fra en av Ukrainas frie medier. Det er dette som viser krigens sanne ansikt. Vi gjør leserne oppmerksom på at meldingene kan være ukorrekte eller ren propaganda, men mener likevel at de over tid vil gi leserne våre et bredere og bedre bilde av hva som foregår, og omfanget av kamphandlingene.

Document har ikke ressurser til å lage følelsesladede reportasjer om flyktninger og gråtende barn slik mainstream media gjør hele tiden, og vi mener uansett at det har begrenset verdi i nyhetssammenheng, for alle vet at krig er fælt. Vi retter heller våre ressurser mot fakta, analyse og sammenhenger.

Husk å tegne abonnement eller vippse oss hvis du setter pris på innsatsen vår.

Søndag 27/2-22

Kl 23.00: Krupyansk, Kharkiv fylke: Ordføreren i byen Gennadiy Matsegora overga byen til fiendens styrker. I sin egen uttalelse på Facebook sa han at russerne sa de ville ta byen med makt hvis han ikke forhandlet, så han overga byen «for å unngå menneskelige tap og ødeleggelse av byen, spesielt infrastrukturen vi ikke ville klare å gjenoppbygge» Matsegora oppfordret byens innbyggere til å forlate tilfluktsrommene, gjenoppta hverdagen og «drive business as usual». Påtalemyndigheten i Kharkiv fylke har angivelig åpnet en straffesak mot ham for statsforræderi.

Kl 19.00: Zhytomyr, Zhytomyr Fylke: Et missil fra Hviterusslands territorium traff en flyplass i Zhytomyr. Anton Gerashchenko, en rådgiver for Ukrainas innenriksminister sier at missilet ble skutt fra en Iskander, (NATO beteglense SS-26 Stone, et ballistisk operasjonelt-taktisk bakke-til-bakke-missilsystem) Han sier at nå vil fylkene Zhytomyr, Volyn og Rivne måtte gjøre seg klare til å «steke ikke bare russiske, men også hviterussiske inntrengere i de kommende dagene», i et Telegram-innlegg.

Kl 17.00:  Mykolaiv, Mykolaiv Fylke: Ukrainas nasjonalgarde stoppet matbiler med ATB-skilt på. ATB er Ukrainas utbredte supermarkedskjede. Inne i lastebilene var det russisk militært personell, og alle ble nøytralisert.

Hostomel, Kyiv Fylke: Ukrainas legendariske lastefly «Mriya» ble stukket i brann i hangaren til Antonov flyplass i Hostomel, rapporterer Ukrainska Pravda som siterer kilder på flyplassen og borgermesteren i Bucha by i Kiev Fylket. Ifølge Bucha-ordføreren ble flyet ødelagt under den første krigsdagen, 24. februar. Å bygge et nytt fly som dette ville koste rundt 3 millioner dollar, sier Yuriy Gusev, generaldirektør for Ukroboronprom.

Kl 16.00: Sumy, Sumy Fylke: Russere åpnet ild mot en sivil bil. Det var to voksne og tre barn i bilen, inkludert et spedbarn. En kvinne ble truffet i hodet og døde. Flere gatekamper pågår i byen.

Konotop, Sumy fylke: Russiske sabotører gikk inn i et lokalt kjøttforedlingsanlegg og brøt låsene. De skifter til sivile klær og drar tilbake til byen, melder Suspilne Sumy.

Kharkiv, Kharkiv fylke: Russisk pansret SUV «Tiger» ble nøytralisert av ukrainske forsvarere. Etter at en ukrainsk snikskytter skjøt og drepte en av passasjerene, hoppet et dusin andre ut av bilen og flyktet fra stedet inn i den lokale parken. Gatekampene fortsetter i Kharkiv.

Energodar, Zaporizhzhya Fylke: Russiske pansrede kjøretøy kom nær byen Energodar. Små sabotasje/reko-grupper prøver å komme seg inn i byen og til strategiske objekter.

Kl 15.00: Pryluky, Chernihiv Fylke: Den ukrainske hæren ødela et kompani av stridsvogner. Både kjøretøyene og soldatene var fra den russiske hæren ikke langt fra Pryluky i Chernihiv fylke, og alle ble eliminert.

Bucha, Kyiv Fylke: Ukrainske forsvarere skal ha ødelagt Russlands kolonner av pansrede kjøretøy merket med bokstaven V, rapporterer Ukrainska Pravda. Rapporten viser en over tre minutter lang video av en kolonne med ødelagte, pansrede kjøretøy. På slutten av videoen ber ukrainske soldater mannen som filmet opptrinnet om å slutte å filme.

Vinnytsya, Vinnytsya Fylke: Ukrainas politi arresterte en sabotør. Mannen satte ut markører, angivelig brukt til å hjelpe fiendens manøvrering rundt i landet. Han hadde en automatpistol med optisk sikte, ekstra ammunisjon og annet relevant utstyr.

Mariupol, Donetsk Fylke: Et annet boligområde ble beskutt i Mariupol.

Kl 14.00: Irpin, Kyiv Oblast: Den ukrainske hæren slo tilbake et angrep på Irpin. Tunge gatekamper har pågått i byen i timevis. Ukrainas forsvarere ga ut en video etter kampen om Irpin.

Kiev, Kyiv fylket: Russisk sabotør plantet eksplosiver i et av Kievs boligkomplekser, men ble oppdaget. En lokal beboer har lagt merke til en skjeggete mann som la igjen en ryggsekk i gangen til bygningen og forlot åstedet. En mann ringte politiet. Politimannen fant eksplosiver i ryggsekken og fanget en av fiendene selv. Politiet leter nå etter ytterligere to medlemmer av hans sabotasjegruppe.

Chernihiv, Chernihiv fylke: Russere beskjøt sentrum av Chernihiv, en by nord i Ukraina. Tilsynelatende siktet fienden mot det lokale rådhuset, men missilet traff gården mellom tannklinikken og et boligbygg, melder Suspilne Chernihiv.

Svartehavet: Russiske krigsskip tok kontroll over ytterligere to ukrainske sivile skip. Det ukrainske tankskipet «Afina» og et tørrlastskip «Princess Nicole» ble gitt kommando av et russisk krigsskip om å legge bi for ransaking. Deretter ble kommunikasjonen med dem avbrutt, og de ble senere oppdaget på radaren omtrent 18 mil fra kysten av det okkuperte Krim. Begge skipene var på vei til Zmiinyi (Snake) Island.

Kl 13.00:  Irpin, Kyiv Oblast: Tre private boligbygg står i brann i Irpin, en liten by ikke langt fra hovedstaden, melder Suspilne. Husene tok fyr etter en nylig bombing. Det er en risiko for at det kan være personer som søker ly i kjellerne i bygningene.

Kahovka, Kherson Oblast: Politiet advarer byens innbyggere om ikke å forlate byen. De russiske styrkene åpner ild mot alle de sivile bilene.

Chernihiv Oblast: Russisk sabotasjerekognoseringsgruppe prøvde å bryte gjennom til Chernihiv, men mislyktes. Fiendene dumpet sine personlige eiendeler og utstyr og flyktet, rapporterer den regionale avdelingen for territoriets egne forsvarsstyrker  «nordlige ukrainske hærstyrker».

Kl 12.00: Kharkiv, Kharkiv oblast: Gatekamper har pågått i byen de siste 4 timene. Lokalbefolkningen rapporterer om fiendtlige kjøretøy i mange deler av byen, inkludert sentrum. Ukrainske hærstyrker kjemper tilbake – mange russiske soldater og sabotører blir tatt til fange, og biler og pansrede kjøretøy er ødelagt.

Trostyanets, Sumy Oblast: Russiske soldater stjeler mat fra en lokal butikk, rapporterer statens spesialkommunikasjonstjenester, som deler en video fra butikkens overvåkingskamera.

Dmytrivka, Kyiv Oblast: Russisk kolonne med pansrede kjøretøy merket med bokstaven V er oppdaget nær landsbyen Dmytrivka i Kyiv Oblast, ikke langt fra Bucha, Kyivs satellittby med kraftige beskytninger i løpet av de siste to dagene. Kolonnen er angivelig på vei mot Zabuchya, en annen liten landsby i området nord for Kiev. Tidlige Ukrainas hærsjefer ba ukrainere om å holde seg unna denne spesielle kolonnen. I følge hærmeldingen som ble distribuert på nettet, har kolonnen noen «spesielle oppgaver».

Kl. 11.00:  Irpin, Kyiv Oblast: Ukrainske styrker har slått tilbake russerne fra byen Irpin i Kyiv Oblast, kunngjorde Irpins ordfører, ifølge en Unian-rapport klokken 11:40. Kampene om denne byen for å sikre en tilnærming til Kiev, har vart i flere dager. Beboere blir bedt om å bli i hjemmene sine.

Kyiv, Kyiv Oblast: Ytterligere to eksplosjoner hørbare fra sentrum.

Koryukivka, Chernihiv Oblast: En mengde ubevæpnede mennesker i byen Koryukivka gikk ut foran russiske stridsvogner, og stoppet deres fremadgående bevegelse, rapporterte Novoye Vremya. Nyhetssiden la ut en mobiltelefonvideo av stasjonære stridsvogner foran en stor gruppe sivile. En annen video viste publikum som sakte gikk mot stridsvognene som rygget.

Mariupol, Donetsk oblast: Russiske styrker angrep Mariupol med stridsvogner, sa ordfører Vadym Boychenko til Ukrainska Pravda. Ifølge Boychenko var en ukrainsk angrepsbrigade og marinesoldater, hjulpet av Azov-avdelingen, i stand til å avvise dem.

Okhtyrka, Sumy Oblast: Den ukrainske allmennkringkasteren Suspilne rapporterte at russiske styrker har skutt i stykker en buss full av sivile rundt Okhtyrka og ikke tillater ambulanser å nå stedet. Ifølge Suspilne er området blitt minelagt, men familieleger tar seg til stedet til fots.

Kl. 10.00:  Chornobayivka. Kherson Oblast: Generalstaben til de væpnede styrker i Ukraina la ut en video av det som ser ut til å være en konvoi av lastebiler som blir truffet fra luften – Ukrainas øverste sjef Valerii Zaluzhnyi sa at dette var et angrep mot russiske kjøretøy av en ukrainsk, tyrkisk-laget Bayraktar drone.

Bucha, Kyiv Oblast: Det ukrainske militæret sprengte broen mellom byene Bucha og Irpin for å bremse russiske tropper, rapporterte Novoye Vremya, og la ut et bilde av en stor røyksøykle i området. Russiske tropper har blitt sperret av i Bucha, ifølge Novoye Vremya.

Kl 09:00: Kyiv, Kyiv Oblast:  Luftforsvaret har skutt ned en kryssermissil avfyrt mot Kiev fra Hviterussland, rapporterte Ukrainas øverste militærsjef Valerii Zaluzhnyi på Facebook. Han kalte det «nok en krigsforbrytelse» av Hviterussland og Russland.

En 16-etasjers bygning i Kyivs ytre Troeshchina-distrikt har blitt sprengt av en eksplosjon, og antent syv parkerte biler i nærheten, ifølge Kyiv City State Administration.

Okhtyrka, Sumy Oblast: To danske journalister ble skutt i byen Okhtyrka, men har blitt ført til sykehuset og er «utenfor livsfare», ifølge Daily Beast. Okhtyrka har gjennomgått harde kamper siden invasjonen begynte.

Kl 08:00: Kharkiv, Kharkiv oblast: Russiske tropper har brutt gjennom inn i sentrum av Kharkiv, Oleh Sinehubov, sjefen for den regionale regjeringen, la ut følgende på Facebook klokken 7:35: Ukrainerne fører gatekamper med russerne, og sivile har blitt rådet til å ikke forlate sine hjem eller krisesentre.

Bucha, Kyiv Oblast: Flere ukrainske nyhetskanaler og Telegram-kanaler la ut bilder av en brennende ni-etasjers boligbygning i Bucha, Kyiv Oblast. Ukrainska Pravda siterte kilder i presidentens kontor og blant andre myndigheter om at brannen var forårsaket av granater.

Kyiv, Kyiv Oblast: Minst fire eksplosjoner ble hørt nær sentrum av Kiev. Luftangrepssirener ble aktivert.

Kl 03:30: Kyiv, Kyiv Oblast: Russiske styrker skjøt mot deponi for radioaktivt avfall i Kiev. Radonforeningen registrerte beskytningen på sine overvåkingskameraer. I følge den foreløpige vurderingen fra Statens Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine, er det ingen trussel mot mennesker utenfor beskyttelsessonen.

Kl 01.00: Hostomel, Kyiv Oblast: Kolonne av russiske spesialstyrker er beseiret nær Hostomel.  «Kadyrovites» er oppkalt etter sjefen for den tsjetsjenske republikken Ramzan Kadyrov. Ifølge Channel 24-kilder sprengte det ukrainske militæret en kolonne på 56 stridsvogner hvor også general Magomed Tushayev ble drept.

Kharkiv, Kharkiv oblast: Den russiske TV-kanalen Dozhd rapporterte om intens bombing i Kharkiv.

Vasylkiv, Kyiv Oblast: Denne byen 33 kilometer utenfor Kiev er under kraftig angrep, ifølge flere øyenvitner som Kyiv Independent har snakket med. Byens ordfører bekreftet at Russland har bombet et oljelager. Ett øyenvitne beskrev lyden av små eksplosjoner, etterfulgt av en sky av flammer. Røyken er ekstrem, sa øyenvitnet. Et annet øyenvitne som bor i nærheten av Demiivska-gaten i Kiev, kan se eksplosjonene i Vasylkiv fra huset deres.

Kyiv, Kyiv Oblast: En høy eksplosjon lød nær Paton-broen som forbinder Kievs venstre og høyre bredd, etterfulgt av brann, ifølge en Ukrinform-korrespondent som var vitne til hendelsen.

CNN rapporterte at to store eksplosjoner lyste opp nattehimmelen sørvest for Kiev med én detonasjon som så ut til å være omtrent 20 kilometer fra sentrum.

00:30: Ifølge Ukrainas senter for strategisk kommunikasjon har militæret følgende oppdateringer:

Kharkiv, Kharkiv oblast: Byen er fortsatt under ukrainsk kontroll og militæret klarte å forsvare et angrep fra stridsvogner, pansrede personellbærere og annen teknologi. Boligbygg har blitt skadet og det er skadde.

Sumy, Sumy Oblast: Byen er fortsatt under ukrainsk kontroll men er under artilleriild. Flere er drept. De væpnede styrkene ødela en drivstoffkonvoi, og tok flere russere til fange.

Luhansk oblast: Russiske styrker fortsatte å prøve å ta områder med høy befolkning gjennom å flytte styrker fra Bilhorod til Starobilsk. Ifølge militæret klarte ikke russiske styrker å krysse grensene til Luhansk og Donetsk oblaster.

Kherson Oblast: I byene Skadovsk og utkanten av Kherson, har russerne brutt gjennom grensen. Harde kamper pågår.

Svartehavet: Luftforsvaret har skutt et russisk Su-30 SM jagerfly.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.