Ukrainske styrker har innledet en offensiv, og presser de russiske invasjonsstyrkene til retrett utenfor Kiev. Flere byer og defensive posisjoner opptil 30 kilometer utenfor hovedstaden er gjenerobret.

Russerne trekker seg tilbake på flere fronter, mye på grunn av brutte forsyningslinjer. Nettopp logistikk har vært et pågående problem for invasjonshæren helt siden slutten av februar.

Britisk etterretning forventer at ukrainerne vil fortsette å presse russerne bakover nord for Kiev, vest for Dniepr, i retning mot Hostomel flybase hvor det har vært harde kamper siden krigen startet.

The MoD update was referring to territory on the M01 international highway, including Lukianivka and the village of Semypolky.

I sør fortsetter russerne sine forsøk på å omringe den strategisk viktige byen Mykolaiv, som må erobres for at russerne skal kunne angripe havnebyen Odessa fra både land og sjø. Dette kan avgjøre hele krigen.

Men russerne sliter også her med logistikken, og gjør få og små fremskritt.

Noen andre oppdateringer fra The Times:

  • Ukraina har bedt USA om å levere hundrevis av nye missiler, i tillegg til helikoptere og fly.
  • Russlands forsvarsminister Sergei Shoigu har ikke blitt sett i offentligheten på nesten to uker.
  • USA og Storbritannia anklager russiske myndigheter for å ha drevet en årelang kampanje med å hacke seg inn på kritisk infrastruktur.
  • Rundt halvparten av Ukrainas barn – 4,3 millioner – er tvunget på flukt fra sine hjem, ifølge FN.
  • USA har sagt seg villig til å sende 15 millioner kubikkmeter flytende gass (LNG) hvert år til EU for å redusere Europas avhengighet av russisk gass med cirka 10 prosent.

I går ble Ukraina rammet av mer enn 250 luftangrep, ifølge tenketanken Centre for Defence Strategies. Angrepene rammet både militære og sivile mål i Kiev, Chernihiv og Kharkiv-regionen.

Samtidig klarte ukrainske styrker å senke landingsfartøy Orsk som lå til kai Berdyansk. Skipet ble brukt til å levere stidsvogner, våpen og tropper til fronten sørvest for Mariupol.

Ukrainian army retakes towns near Kyiv from Russia

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.