Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bekrefter at den lenge varslede ukrainske offensiven mot de russiske okkupasjons­styrkene er i gang.

Ifølge Reuters sier Zelenskyj at det pågår operasjoner relatert til offensiven. Noen detaljer vil han imidlertid ikke gi.

Det er de siste dagene blitt rapportert om harde kamper på flere frontavsnitt i øst og sør. (NTB)

Lørdag holder Zelenskyj pressekonferanse med Canadas statsminister Justin Trudeau, som er på besøk i Kiev med løfter om en ny milliardpakke med militær hjelp.

– Jeg er i kontakt med kommandørene ved de ulike frontene: Syrskyi, Tarnavskyi, Moskalev, Naev, Zaluzhnyi. Alle er positive. Si det til Putin, sier Zelenskyj på spørsmål om hvordan det går med motoffensiven, ifølge ukrainske Interfax.

– Slik jeg ser det, er motoffensiven i gang i Ukraina. Hvor langt den har kommet, vil jeg ikke gi detaljer om. Jeg tror dere vil merke det. (VG)

Zelenskyj oppfordrer folk til ikke å stole på nyheter fra Telegram eller Putin.

– Du må stole på militæret vårt, sier Zelenskyj.

Ifølge Wall Street Journal har Ukraina hatt blandet suksess i motoffensivens innledende fase.

Ukraine has launched significant attacks in the country’s east and south, according to the British Ministry of Defense, with Kyiv’s forces succeeding in breaking through some Russian defensive lines but struggling on other fronts.

Russiske styrker kontrollerer nesten 20 prosent av ukrainsk territorium, og Kievs mål er å skyve russerne ut av så stor del av dette som mulig. Samtidig må Kiev vise sine vestlige støttespillere at de kan forvandle den massive støtten til suksess på slagmarken.

Krigen går dermed inn i en avgjørende fase. Viljen til å fortsette støtten til Ukraina kan få seg en alvorlig knekk hvis motoffensiven mislykkes totalt.

Kiev kommer med få detaljer om fremskrittet de har i pågående operasjoner, men sier at offensiven vil ta uker eller måneder, og vil føre til betydelige tap.

General Sir Richard Barrons, som var britenes Commander Joint Forces Command fra april 2013 til han gikk av i april 2016, sier også til The Times at Ukraina har hatt blandet suksess så langt. De har angrepet russernes første forsvarslinje på ulike steder, men så har de blitt slått tilbake, ifølge Barrons.

Han mener det trolig er en del skuffelse over at russerne ikke har rømt fra sine stillinger, og sier det er utenkelig at de ukrainske styrkene kan lykkes med å presse russiske tropper tilbake langs en front som er nesten 1000 kilometer lang.

– It is inconceivable that the amount of force that Ukraine can currently muster will be enough to shove the Russians out along a 600-mile frontline. The most likely outcome, and Ukraine knows this perfectly well, is that what it achieves on the battlefield in summer 2023 is limited but shows enough promise to justify continuing the war.

Hvis dette skjer, må Vesten vise mye større besluttsomhet, for regningen kommer på 100 millarder euro i året (minst), og krever full mobilisering av europeisk og amerikansk forsvarsindustri.

– It’s matching money and will and industrial mobilisation to the rhetoric, and if the answer is, ‘it’s too hard’, then for goodness sake tell Ukraine not to send any more of its children to die now because it’s going to be pointless.

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.