Ukrainske tropper skal nå befinne seg på østbredden av Kherson. Nå spekuleres det i om dette kan være en innledende fase i et forventet større angrep mot sør, i retning Krim.Våroffensiven kan være i gang, men informasjonen er som vanlig svært usikker.

Ifølge den amerikanske tenketanken The Institute for the Study of War (ISW) har ukrainske tropper etablert posisjoner på østsiden av Dnieper, skriver The Times. Dnieper er elven som renner helt fra nord i Ukraina og ut i Svartehavet ikke langt sør for Kherson.

ISW sier at det er noe nytt at så mange ulike kilder påstår at det er ukrainske tropper på østbredden.

This is the first time ISW has observed reliable geolocated imagery of Ukrainian positions on the east bank along with multisourced Russian reports of an enduring Ukrainian presence there.

De siterer også en russisk militærblogger som hevder at ukrainske spesialsoldater krysset Dnieper i småbåter, og skal ha operert i området i flere uker. Putin besøkte nforrige uke de militære lederne i Kherson-regionen, ifølge Kremlin. Men en rådgiver for Zelenskyj og flere andre i Kiev hevdet i mars at Putin i slike tilfeller sender en dobbeltgjenger.

Russland benekter rapporten.

– Det kan være tilfeller av fiendtlige sabotasjegrupper som lander for å ta en selfie, før de blir ødelagt eller presset tilbake i vannet av jagerflyene våre, sier Vladimir Saldo, som representerer Kreml i Kherson-regionen.

Russerne trakk seg tilbake til østbredden av Dnieper i november, da ukrainske styrker gjenerobret Kherson, som hadde vært under russisk kontroll siden noen få uker etter invasjonen. Kherson har deretter blitt bombardert med artilleri.

Russland hevder å ha fullført tilbaketrekkingen fra Kherson

Nataliya Gumenyuk, en talsperson for Ukrainas militære, hevder at russiske soldater sender sine eiendeler hjem i påvente av en offensiv.

Et angrep sørover mot Svartehavet og Krim har mange fordeler, og er derfor også forventet.

For det første er det snakk om relativt korte avstander, og de russiske troppene virker å være fordelt nokså bredt. Et vellykket angrep kan splitte de russiske styrkene i to, så kan Ukraina velge å bevege seg videre enten vestover mot Odessa, eller sørøst mot Krim, for eventuelt å klare å isolere den russiskkontrollerte halvøya.

Et angrep inn i selve Krim virker dog helt urealistisk. Putin har advart mot at Moskva vil beskytte Krim med atomvåpen, om nødvendig.

En tredje mulighet er å angripe mot Donbas-regionen i nordvestlig retning, i en stor knipetangsmanøver som må kombineres med angrep fra annet hold. Men det er vel tvilsomt om Ukraina har tilstrekkelig med stridsvogner og logistikk til å gjennomføre en såpass amisiøs og omfattende operasjon.

Nato-sjef Jens Stoltenberg er optimist.

Jens Stoltenberg, the Nato chief, said last week that Ukraine was poised to retake more land after counteroffensives pushed Putin’s forces out of swathes of eastern, northern and southern Ukraine.

– I’m confident that they will now be in a position to be able to liberate even more land.

Det er dog helt åpenbart stor risiko også for de ukrainske styrkene. Hvis de klarer å skape et skille blant de russiske styrkene betyr det samtidig at de risikerer å bli angrepet fra to fronter og (i verste fall) bli isolert. Og selv om de får kontroll over deler av kysten langs Svartehavet, så kontrollerer Svartehavsflåten fortsatt sjøveien, selv om den lille ukrainske Marinen har voks og kan vise til en viss suksess.

Det har også vært stilt spørsmålstegn ved de ukrainske troppenes stridsevne, ettersom mange eksperter mener at Ukraina har mistet en stor andel av de mest erfarne soldatene, og de som ikke er tapt har så å si kjempet uten stans i 14 måneder.

Dog er situasjonen trolig ikke særlig bedre blant de soldatene russerne har til disposisjon, og ukrainske soldater har en vesentlig fordel: De kjemper for sitt hjemland, på hjemmebane, og med støtte fra store deler av Nato.

Det vil bli noen avgjørende måneder framover mot høsten.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.