Det russiske forsvarsdepartementet melder at alle de russiske styrkene har trukket seg ut fra Kherson og forflyttet seg til østsiden av elva Dnipro.

I en kunngjøring som ble formidlet av statskontrollerte russiske medier, heter det at tilbaketrekking var fullført klokken 5 fredag morgen lokal tid. Det heter at alt av utstyr ble tatt med og at ikke noe som helst av militær verdi ble etterlatt. (NTB)

Kherson lå på vestbredden av Dnipro, og var den eneste regionale hovedstaden russerne har klart å få kontroll over siden krigen startet 24. februar.

Russiske myndigheter fastholder hardnakket av tilbaketrekkingen ikke er noe nederlag eller en pinlig hendelse for president Vladimir Putin. Hans talsmann, Dmitrij Peskov, framholdt fredag overfor utenlandsk presse at Kherson-regionen fortsatt anses være en del av Russland.

Kherson er en av de fire regionene som formelt ble annektert av Russland, noe som ble markert med fest og skåltaler av myndighetene i Moskva for bare seks uker siden.

The Times/ Institute for the Study of War

Åpner for forhandlinger?

USA har oppfordret Ukraina til å utnytte den russiske tilbaketrekningen fra Kherson som et utgangspunkt for å restarte forhandlinger med Kreml, skriver The Times.

General Mark Milley, USAs forsvarssjef, sa nylig at G20-møtet som starter neste uke gir verdensledere en mulighet for å diskutere hvordan man skal finne en løsning som gjør det mulig å få slutt på krigen.

Putin skal ikke delta på G20-møtet, men det forventes at utenriksminister Sergey Levrov vil møte opp.

Det hvite hus insisterer på at det er opp til myndighetene i Ukraina å avgjøre når og hvordan forhandlinger skal finne sted. USA kan dog bidra som konsulterende partnere, ifølge sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

– Det vi gjør er å konsultere som partnere og vise vår støtte, ikke bare gjennom offentlige uttalelser eller moralsk støtte, men gjennom den konkrete fysiske støtten fra militær bistand, sa Sullivan.

Zelenskyj har antydet at han ikke utelukker fredsforhandlinger, men kravene han stiller er omtrent som tidligere: Full russisk tilbaketrekning fra okkuperte områder, kompensasjon for krigsødeleggelser og straffeforfølgelse av krigsforbrytere.

Den ukrainske presidenten sa i går kveld at 41 bosetninger allerede var frigjort fra russisk okkupasjon. Men Kiev er fortsatt forberedt på at russerne kun forsøker å trekke ukrainske tropper i et bakhold. Zelenskyj oppfordret til forsiktighet og sa det slik:

– Fienden gir oss ikke gaver.

Oppdatering: Ukrainske styrker har nå inntatt store deler av Kherson by, og ukrainske flagg heises, melder Wall Street Journal. De ukrainske troppene ble hyllet av folkemengden på et torg sentralt i Kherson, som også veivet med EU-flagg.

Ære til våre helter. Død over våre fiender. Ukraina over alle! ropte folkemengden.Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.