Den noe forsinkede våroffensiven til Ukraina ser ikke ut til å være spesielt vellykket. Nå kommer det rapporter fra Kiev om at russiske styrker gjenvinner territorium.

Russiske tropper rykker frem i fire områder av frontlinjen i det østlige Ukraina midt i «harde kamper», sa Ukrainas viseforsvarsminister Ganna Maliar søndag, ifølge France24.

– Det foregår harde kamper overalt, skrev Maliar på sosiale medier.

Maliar la til at ukrainske tropper også rykker frem i ett område i øst og to områder i sør. Men hun kan ikke unngå å nevne fiendens fremgang på slagmarken.

– Fienden rykker frem i sektorene Avdiivka, Mariinka og Lyman-sektoren. Fienden går også fremover i Svatove-sektoren.

Ukrainas motoffensiv hemmes av mangel på tilstrekkelig med våpen, fra jagerfly til artilleriammunisjon, sa landets forsvarssjef Valerij Zaluzjnyj 30. juni.

Zaluzjnyj sier i et intervju med Washington Post at han er frustrert over hvor langsomt det går å få våpen som Vesten har lovet.

Han er irritert over at enkelte i vest klager over at den lenge ventede motoffensiven mot den russiske okkupasjonen går tregt.

Han sier ingen i vest ville startet en slik offensiv uten kontroll over luftrommet, men Ukraina venter fortsatt på F-16-fly som allierte land har lovet, skal leveres.

– Jeg trenger ikke 20 fly. Jeg skal ikke true verden. Et lite antall fly ville være nok, sier han og klager også over at han har en brøkdel av artillerigranatene som russerne avfyrer. (NTB-AFP)

Den massive støtten fra Nato-land til Ukraina er altså ikke tilstrekkelig, og dette skjer mens Nato-land er i ferd med å gå tomme for ammunisjon. Særlig artillerigranater er en stor mangelvare for ukrainske styrker.

Men Europa har sine egne dramatiske utfortdringer å hanskes med, siden opptøyene i Frankrike virker å være i ferd med å smitte andre europeiske land. Energikrise, økonomisk resesjon og en samfunnsmessig situasjon som nærmer seg kollaps reduserer vanlige folks interesse for situasjonen i Ukraina.

Samtidig spekuleres det i om Wagner-gruppen forbereder å åpne en ny front fra Hviterussland, noe som vil plassere Kiev i en svært vanskelig militær situasjon.

Satellittbilder og uttalelser fra tjenestemenn og en geriljagruppe viser ifølge nyhetsbyrået AP at leiesoldatgruppen Wagner har bygget en militærleir i Belarus.

Bildene som er levert av Planet Labs, antyder at titalls telt er satt opp i en gammel militærbase de siste ukene. Basen ligger utenfor byen Osipovitsji, rundt 230 kilometer nord for grensen mot Ukraina.

Russerne burde militært sett åpnet denne fronten allerede 24. februar 2022, men at jeg påpeker dette rent taktisk betyr ikke at jeg skulle ønske det hadde skjedd, for ordens skyld.

Zelenskyj sa i går at ukrainske styrker har skjerpet sikkerheten mot Hviterussland.

– I en beslutning fra generalstaben har forsvarssjef Valerij Zaluzjnyj og general Serhij Najev fått instruks om å styrke grensen i nord for å sikre freden, opplyser Volodymyr Zelenskyj i en uttalelse på meldingstjenesten Telegram.

Personlig tro jeg Kiev er avhengig av fremskritt og noe som ligner på triumfer på slagmarken i denne offensiven hvis de fortsatt skal motta tilnærmet ubegrenset støtte fra Nato-landene, as long as it takes, som Biden-regimet uttaler det.

Er det denne sommeren krigen avgjøres, både i Frankrike og i Ukraina? Det er vanskelig å konkludere, siden sannheten er krigens første offer.

Men dette er altså informasjon som ikke kan avvises som russisk propaganda, siden det kommer fra Kiev.

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.