President Volodymyr Zelenskyj (midten) og den nye forsvarssjefen Oleksandr Syrsky (høyre). Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Ukrainas forsvarssjef Valerij Zaluzjnyj skiftes ut, og generaloberst Oleksandr Syrskyj tar over, opplyser president Volodymyr Zelenskyj.

Det har en tid versert spekulasjoner om at den ukrainske forsvarssjefen Valerij Zaluzjnyj skulle byttes ut. Nå er dette blitt realisert.

– I dag ble det tatt en beslutning om behovet for å endre lederskapet i Ukrainas væpnede styrker, sier forsvarsminister Rustem Umerov.

Han legger til at han er dypt takknemlig overfor Zaluzjnyj for alle hans bragder.

NTB-AFP-Reuters melder om saken.

Zelenskyj sier at den nye forsvarsledelsen skal ta over umiddelbart.

Syrskyj har ledet de ukrainske bakkestyrkene siden 2019. Han har tidligere ledet de ukrainske soldatene som kjempet mot det som i praksis var en russisk okkupasjon i Donetsk og Luhansk i Øst-Ukraina i 2014, fra russisk side omtalt som «russisk-støttet opprør».

– Krig krever endring

Samtidig sier Zelenskyj at han har invitert Zaluzjnyj til å bli værende i teamet som utgjør landets forsvarsledelse.

Zaluzjnyj har blitt kritisert for at han ikke lyktes slik man hadde håpet med motoffensiven sist sommer. Men samtidig har han lyktes med å stanse videre russisk fremgang i Ukraina, russerne har erobret minimalt med land og hatt svært store tap i prosessen.

Men nå er det uansett en ny operativ ledelse.

– Krigen forblir ikke den samme, sier forsvarsminister  Umerov i en uttalelse som nyhetsbyrået Reuters viser til.

– Krig endrer seg og krever endring. Nye tilnærminger og nye strategier er nødvendig, fortsetter han.

Zaluzjnyj selv medgir at Ukrainas militære strategi «må endres og tilpasses», melder AFP.

Mye har endret seg i løpet av de to årene denne fullskala krigen har pågått, ikke minst har den teknologiske utviklingen spilt en stor rolle, med stadig større vekt på blant annet droneteknologi.

Ukraina er i stor grad avhengig av vestlig våpenhjelp, og til dels sviktende tilgang i senere tid, krever at taktikken på slagmarken tilpasses etter dette.

Det vil trolig bli færre ukrainske offensive operasjoner, og mer av systematisk forsvarskrig i nærmeste fremtid, inntil våpensituasjonen eventuelt stabiliseres.

Har sittet siden invasjonen startet

Zaluzjnyj har vært forsvarssjef siden Russland invaderte Ukraina for snart to år siden.

Det er hevdet at han og president Zelenskyj skal ha hatt et anstrengt forhold, noe som forverret seg etter at forsvarssjefen i et intervju med The Economist i november beskrev krigen mot russiske styrker som fastlåst.

Få dager tidligere hadde Zelenskyj i et intervju med Time Magazine fastholdt at han hadde god tro på seier i krigen.

Russiske medier har forsøkt å fremstille det som en «stor konflikt», men det er uklart om dette har vært tilfelle.

Zaluzjnyj svært populær

Zaluzjnyj nyter stor tillit blant ukrainere flest.

88 prosent av de spurte i en en måling utført av Kyiv International Institute of Sociology (KIIS) i desember, sa at de har tillit til Zaluzjnyj, og bare 2 prosent sa at de ville skifte ut forsvarssjefen.

At forsvarssjefen er fjernet kan gå ut over kampmoralen i det ukrainske forsvaret, advarer FFI-forsker Tor Bukkvoll.

– Valerij Zaluzjnyj var ganske populær blant egne styrker. Det kan være en potensiell negativ konsekvens at dette kan gå ut over kampmoralen. Jeg er litt bekymret for det, sier Bukkvoll til NTB.

Men denne typen beslutninger er det opp til presidenten å ta, og endringer i forsvarsledelsen er vanlig i en krigssituasjon.

Zelensky selv har falt noe i popularitet, noe som ikke er unaturlig for en leder av et land i krig. Befolkningen opplever krigen som en tung og vond tid, og mange vil rette sin misnøye mot nasjonens leder.

Andelen som sa at de fortsatt har tillit til den ukrainske presidenten, er falt fra 84 til 62 prosent.

I så måte kan Zelensky  trøste seg med at det for tiden er få andre demokratiske valgte statsledere som har støtte fra over 60 prosent av befolkningen. Han ble i sin tid, i 2019, valgt til president med 73 prosents oppslutning.

I mars er det valg i Russland. Det er et valg det knytter seg liten spenning til, i og med at Putin nå utestenger av den ene etter den andre av «farlige» motkandidater.

Russlands president vil fortsett hete Vladimir Putin. Dermed er det lite som tyder på at det vil skje noen endring i Russlands politikk overfor Ukraina fremover.

(Saken er oppdatert med sitat fra Bukkvoll).

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.