Stemningen i den ukrainske hovedstaden er matt. Etter 663 dager med krig er det på tide å nedtone de mest dramatiske spådommene, sier ekspert.

Kievs innbyggere preges av en negativ holdning, på grunn av dårlige nyheter fra fronten og en tydelig nøling fra Ukrainas viktigste allierte.

Hvis man spør ukrainere, så bekrefter de at de ikke ser så veldig optimistisk på fremtiden. Det forteller Flemming Splidsboel til Berlingske.

Splidsboel er seniorforsker med Russland som spesialfelt ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Han har nettopp kommet tilbake fra et besøk i Kiev.

»Der var bemærkelsesværdigt få mennesker på gaden. Der var tomt, og der var en flad stemning, i forhold til hvad jeg har oplevet før.«

Han mener at alle forstår at et ukrainsk gjennombrudd militært blir vanskelig. Samtidig er den politiske situasjonen i Kiev underlig, noe som kan skape problemer for president Volodomyr Zelenskyj.

Krigeren Volodymyr Zelenskyj er i Norge

Splidsboel sier at folk i Kiev generelt er enige om at Ukrainas populære forsvarssjef, Valerij Zaluzjnyj, trolig ville vunnet hvis det ble avholdt valg nå.

»Han virker effektiv. Han virker som en, der har styr på tingene.«

Både ukrainske og utenlandske medier har den siste tiden skrevet at det er økende spenning mellom Zaluzjnyj og Zelenskyj. En meningsmåling nylig presentert av Kyiv International Institute of Socioligy bekrefter tendensen.

Siden desember i fjor har tilliten til Zelenskyj falt fra 84 til 62 prosent. Samtidig har 88 prosent tillit til forsvarssjefen, og hele 96 prosent har tillit til forsvaret.

Splidsboel tror ikke at Ukraina kan vinne på slagmarken, men samtidig ser han det som lite trolig at russerne klarer å bryte gjennom frontlinjen. Derfor fremstår situasjonen som fastlåst.

»Udfaldsrummet begynder snarere at klumpe sig sammen inde omkring midten. Her kan det stadig blive dramatisk, men der er plads til en række både positive og negative scenarier.«

Den ukrainske offensiven har ikke båret frukter i så stor grad som Kiev håpet. Fra fronten melder soldater om en situasjon hvor avgjørende frontavsnitt kan vippe til russisk fordel.

»Et ukrainsk gennembrud bliver svært, og efter denne vinter bliver det kun vanskeligere, fordi russerne får mulighed for at forberede sig og grave sig yderligere ned.«

Men seniorforskeren ser det som lite sannsynlig at russerne skal vinne en stor seier, selv om Putin hevdet nylig at Russland har 617.000 soldater utplassert i de besatte områdene.

»Det er jo helt vildt mange. Og hvis de har tanker om at tage yderligere land – hvilket det fremgår af russiske medier jævnligt – bliver det svært, og det virker usandsynligt lige nu.«

Den amerikanske tenketanken Institute for the Study of War (ISW) har et worst case scenario: At Russland erobrer hele Ukraina. Dette mener ISW er en mulighet hvis USA og Europa stanser all militær støtte til Ukraina.

Splidsboel ser en slik utvikling som usannsynlig. Russland har i sitt budsjett for 2024 bestemt å bruke 40 prosent av statens inntekter på sine militære styrker.

»Det kan de gøre i noget tid, men det kan de jo ikke blive ved med.«

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.