Major Oleksandr Proskurin kommanderer en ukrainsk bataljon ved fronten. Han er svært kritisk til at Zelenskyj har sparket den populære og respekterte forsvarssjefen Valerij Zaluzjnyj.

Proskurins bataljon er halvert etter store tap. De er nå innlemmet i en brigade med en historie tilbake til andre verdenskrig. Soldatene har hatt kun én måned fri siden februar 2022, sier majoren til The Times.

I kikkerten sin ser Proskurin russiske soldater som ligger i snøen halvannen kilometer unna.

– Vi venter i 90 minutter, hvis de er såret vil de dø i denne kulden. Hvis de beveger seg, angriper vi dem igjen.

Krigens brutalitet er hverdagskost for en bataljonssjef.

Proskurin anklager Zelenskyj for at hans bataljon er underbemannet. Rekrutteringen av nye soldater har stanset opp, og soldatene ved fronten opplever at oppgavene blir for store. Proskurin mener Zelenskyj svikter forsvaret av landet for politiske gevinster ved å sparke forsvarssjefen Zaluzjnyj.

– Hovedproblemet med Zelenskyj er at han er inkompetent og han ansetter inkompetente folk til laget sitt. Han er en lukket person, sier majoren.

– Mens Zaluzjnyj har et rykte som en god og ærlig mann, finnes det ingen anstendig erstatning for ham.

Zaluzjnyjs erstatning er general Oleksandr Syrskyj, som mange anser som en politisk utnevnt offiser som kun vil følge ordre fra Kiev, uten å ta hensyn til militære interesser, skriver The Times.

Han er også anklaget for å ha ofret noen av Ukrainas beste enheter for å fortsette kampen om Bakhmut.

Zelenskyj bytter ut forsvarssjefen: Oleksandr Syrskyj tar over

Zaluzjnyj ba om 500.000 nye soldater etter snart to år med krig. Men Zelenskyj sa nei og skyldte på økonomien, men muligens tok han avgjørelsen fordi han forsto at det ville være vanskelig å skaffe så mange nye soldater.

Flere rekrutteringsagenter har fått sparken på grunn av anklager om korrupsjon, og soldatene ved fronten blir stående alene. Frustrasjonen Proskurin føler er tydelig.

– Ta en titt på parlamentsmedlemmer fra Zelenskyjs parti, flertallet er imbesile. Regjeringen forklarte aldri hvorfor vi trengte å mobilisere, i stedet dro disse idiotene bare folk fra gaten mens russerne spredte videoer av det over alle sosiale medier. Vi taper informasjonskrigen.

Proskurin (35) har tre dekorasjoner for kamper han har kjempet mot Putins tropper i åtte år. Han mistet et ben i 2016, men returnerte til fronten. Majoren er klar over at hans karriere er truet ved at han kommer med slike kommentarer til pressen. Men han føler det som en plikt å advare landet sitt om at de beveger seg som søvngjengere mot undergangen.

– Hvis vi fortsetter langs samme kurs som nå, med å fjerne erfarne befal, bruke gamle sovjetiske taktikker, følge ordre for ingenting, late som om det er greit hvis vi mister vår posisjon siden vi snart kan gjenvinne den, hvis korrupsjonen fortsetter å vokse og hvis det ikke er noen endring i forståelsen til makthaverne, så har vi ikke mye sjanse.

Flere soldater og befal ved fronten deler synet til Proskurin, skriver The Times. De sier rett ut at de ikke han holde linjen særlig lenge uten nye forsyninger og flere soldater.

Skuffelsen etter den mislykkede motoffensiven er tydelig. Fallskjermtropper bestående av 100 mann får oppdrag som er beregnet for hele bataljonen på 700 mann. Krig er et helvete, og en krig i motbakke er verre enn helvete.

Sårede soldater registreres og trekkes fra antallet når bataljonenes bemanning beregnes i det militære hovedkvarteret. Men døde soldater regnes fortsatt som en del av bataljonen. Så generalene kan sende det de tror er 500 mann inn i tøffe oppdrag, men kun 300 levende gjenstår.

Frontsoldatene betaler med sitt blod, og som alltid er det infanteriet som må tåle de største tapene.

Men selv ikke en misfornøyd bataljonssjef som Proskurin vurderer å gi opp kampen mot russerne.

– Vi kommer til å kjempe uansett, uansett om vi får støtte og våpen eller ikke, for dette er vårt liv, dette er vårt land, vår frihet. Vær sterk, behold motet, hold posisjonen.

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.